Hlavní obsah

Princ Andrew veřejně promluvil o sexuálním skandálu a svém přátelství s Jeffreym Epsteinem

Foto: Profimedia.cz

Rozhovor pro BBC s vévodou z Yorku.

Reklama

Britská televizní stanice BBC v sobotu zveřejnila úryvek exkluzivního rozhovoru s princem Andrewem. Syn královny Alžběty II. je spojován s americkým finančníkem a miliardářem Jeffreym Epsteinem a jeho pedofilními skandály.

Článek

Jeffrey Epstein se začátkem srpna letošního roku oběsil ve své cele poté, co byl obviněn ze zneužívání nezletilých dívek. Britský princ Andrew se opakovaně distancoval od podezření, že se spolu s Epsteinem na sexuálních deliktech podílel. Druhý nejstarší syn panovnice Alžběty II. už dříve v nebývale dlouhém prohlášení zveřejněném Buckinghamským palácem uvedl, že nikdy nepojal jakékoliv podezření, že by se Epstein dopouštěl sexuálního zneužívání.

Princ se stejně jako mnoho jiných prominentů s Epsteinem přátelil a v médiích se opakovaně objevovaly snímky, na nichž je Andrew v miliardářově přítomnosti.

V krátké upoutávce na zvláštní vysílání moderátorka Emily Mailtinsová pro BBC zpovídá prince Andrewa. Ptá se ho například, zda měl doopravdy pohlavní styk s v té době nezletilou Virginií Robertsovou. Ta vévodu obvinila právě v souvislosti s Jeffreym Epsteinem, který je měl seznámit.

„Virginia Robertsová sdělila, že jste se setkali v roce 2001. Řekla, že s vámi tančila v nočním klubu Tramp v Londýně. Pokračovalo to prý sexem s vámi v domě v Belgravii, který patřil Ghislaine Maxwellové, vaší kamarádce,” konstatovala Mailtinsová v rozhovoru. „Nepamatuji si, že bych se s touto dámou někdy setkal,” odpověděl novinářce královnin syn. Na otázku, zda si ženu vybavuje, následně reagoval rezolutním nesouhlasem.

Zajímavý okamžik rozhovoru nastal při otázce, proč Andrew zůstal Epsteinovým přítelem i poté, co v roce 2008 vyšly najevo jeho sexuální skandály.

Princ na otázku reaguje zaskočeně. „Zůstal jsem s ním a to je… Je to trochu… No, bylo to tak, každý den jsem se z toho obviňoval. Není to jednání, které se očekává od člena královské rodiny. Snažíme se vždy držet ty nejvyšší standardy a postupy, které jsem nechal tentokrát stranou,” po chvíli zaznělo v odpovědi.

Následně také přiznává, že svým nerozumným jednáním zklamal královnu a celou královskou rodinu.

Zdroj z Buckinghamského paláce deníku Mirror tlumočil postoj královské rodiny k výbušnému rozhovoru. „Jeho královská Výsost cítila, že je ten pravý čas zopakovat prohlášení v televizním rozhovoru, kde na otázky odpoví otevřeně a veřejně.” Dodává nakonec, že princ Andrew působí v několika charitativních organizacích a tato skandální obvinění ho pouze zdržují od důležité práce.

Kauza prince Andrewa

O prince Andrewa se začala zajímat FBI v roce 2008 v souvislosti s vyšetřováním Jeffreyho Epsteina. Následně byl on sám obviněn z pohlavního styku s nezletilou dívkou. Ta tvrdila, že jako nezletilá byla ve službách miliardáře Epsteina v letech 1999 až 2002 nucena k sexuálním stykům při orgiích pořádaných v Londýně, New Yorku a Karibiku. Andrew, vévoda z Yorku, to kategoricky označil za „nepravdu“.

Virginia Giuffreová tvrdí, že měla s vévodou z Yorku v sedmnácti letech nedobrovolný pohlavní styk.Video: Valérie Dvořáková , AP, Reuters

Princ poté vydal prohlášení s cílem „vyjasnit fakta” a vyjádřil soucit se všemi Epsteinovými oběťmi. Uvedl také, že jej vídal „nepravidelně a zřejmě ne více než jednou či dvakrát do roka“. Zároveň uznal, že byla chyba stýkat se ním i poté, co byl propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za sexuální delikty.

Šestašedesátiletý Epstein byl zatčen v červenci kvůli obviněním, že nutil k prostituci nezletilé dívky. Začátkem srpna se oběsil ve vězeňské cele v New Yorku. Odsouzen za sexuální delikty byl již v roce 2008, vyvázl ale jen s lehkým trestem 18 měsíců vězení. Odpykal si z něj 13 měsíců s tím, že mohl ve dne pracovat a ve věznici jen přespávat.

Reklama

Související témata:

Doporučované