Hlavní obsah

Dozorci v době Epsteinovy sebevraždy pracovali přesčas. Případ ale vyvolává další otázky

Případ sebevraždy Jeffreyho Epsteina vyvolává další otázky.Video: Tereza Nováková, Reuters

 

Reklama

Vězeňští dozorci, během jejichž služby spáchal o víkendu americký finančník Jeffrey Epstein ve své cele sebevraždu, nedodrželi pokyn, že mají vězně kontrolovat každou půlhodinu. Informovaly o tom agentura AP a deník The New York Times.

Článek

Podle agentury AP v době Epsteinovy sebevraždy dohlíželi na oddělení, kde byla i jeho cela, dva dozorci. Jeden z nich pracoval už pátý den po sobě přesčas, přesčasy měl kvůli nedostatku pracovníků na pokrytí směn nařízené i jeho kolega.

Podle deníku The New York Times zaměstnanci věznice zjevně porušili pravidla, když Epsteinovu celu nekontrolovali každých 30 minut, jak bylo nařízeno. Finančník byl přitom v cele sám, i když ministerstvo spravedlnosti dostalo od vedení nápravného zařízení ujištění, že s ním v cele bude spoluvězeň. Nápravné zařízení na newyorském Manhattanu přitom bylo považované za jedno z nejpřísněji střežených ve Spojených státech.

„Za to budou padat hlavy,” napsal podle německého zpravodajského serveru Deutsche Welle republikánský senátor a člen Soudního výboru amerického Senátu Ben Sasse v dopise generálnímu prokurátorovi Williamu Barrovi. „Všichni na vašem ministerstvu – od členů hlavního ředitelství přes noční hlídače – věděli, že u tohoto muže hrozilo riziko sebevraždy a že nesmí dojít k tomu, aby společně s ním zemřela i jeho temná tajemství.”

Epsteinovy vazby na americké politiky

Epsteinův případ média pečlivě sledovala i proto, že Epstein patřil k velice známým byznysmenům a kdysi se přátelil s nynějším americkým prezidentem Donaldem Trumpem či s bývalým prezidentem Billem Clintonem. Irská televize RTE uvedla, že součástí Epsteinových obvinění bylo i vyplacení peněz svým spojencům, aby u nich získal vliv.

Jeho smrt tak vyvolala řadu otázek a konspiračních teorií, které se týkaly sítě jeho známostí mezi vysoce postavenými osobnostmi. „Různí lidé se ptají a chtějí vědět, kdo všechno byl zapojen do Epsteinových zločinů nebo jen do jeho aktivit,“ uvedla v neděli poradkyně Donalda Trumpa Kellyanne Conwayová v americké televizi Fox News.

Donald Trump v sobotu médiím tvrdil, že s Epsteinem nechtěl mít nic společného a že nebyl jeho fanouškem. V rozhovoru v roce 2002 ale Trump Epsteina v rozhovoru s časopisem New York označil za „báječného chlapíka”. „Je s ním hodně legrace. Také se říká, že má rád krásné ženy jako já,” řekl tehdy Trump s odkazem na to, že tyto ženy jsou mladé. Epstein byl také pravidelným členem klubu Donalda Trumpa Mar-a-Lago. Archivní záběry televize NBC ukazují, jak spolu Trump s Epsteinem v klubu hovoří, smějí se a údajně pozorují tančící dívky.

Video pochází z listopadu 1992 a našla ho americká televizní stanice NBC News ve svém archívu. Je na něm Donald Trump v klubu Mar-a-Lago, jak vítá Epsteina. Spolu pak hovoří a sledují tančící dívky.Video: Adam Ryšánek, Reuters

Donald Trump i Bill Clinton po zprávě o Epsteinově smrti popřeli, že navštívili jeho soukromý karibský ostrov, kde měli finančník a jeho přátelé napadnout nezletilé. Clinton ale v minulosti opakovaně cestoval v Epsteinově soukromém letadle.

Trump retweetoval teorii komika Terrence Williamse, podle níž se na Epsteinově smrti podílel právě bývalý prezident Bill Clinton. To posléze vyvolalo ostrou reakci demokratických prezidentských kandidátů. „Je to další příklad toho, jak náš prezident zneužívá svého postavení k útokům na své politické nepřátele prostřednictvím neopodstatněných konspiračních teorií,” řekl bývaly kongresman z Texasu Beto O’Rourke televizní stanici CNN.

Další otázky podle Deutsche Welle navíc vzbuzují skutečnost, že v červenci byl americký ministr práce Alexander Acosta donucen odstoupit právě v souvislosti s případem Epsteina. Příčinou Acostovy demise bylo zjištění, že v době, kdy pracoval jako právník na Floridě, zprostředkoval v roce 2008 tajnou dohodu, která pomohla Epsteinovi vyhnout se vážnému vězeňskému trestu. Ten mu hrozil poté, co byl usvědčen z toho, že platil mladým dívkám za sexuální masáže ve svém sídle v Palm Beach. Díky Acostovi ho pak propustili po 13 měsících strávených v okresním vězení.

Vyšetřováni budou Epsteinovi spolupracovníci

Podle stanice CNN mohou prokurátoři dále vést vyšetřování, která souvisejí s trestními případy ohledně Epsteinových spolupracovníků nebo zaměstnanců.

Přestože byl Epstein v červenci jediným obviněným, soudní dokumenty popsaly aktivitu dalších tří nejmenovaných zaměstnanců, kteří se měli podílet na plánování sexuálních masáží.

Robbie Kaplanová, právnička zastupující jednu z obětí trestního řízení, řekla, že by oběti Jeffreyho Epsteina neměly ztrácet naději. „I nadále budeme neúnavně bojovat za spravedlnost, ale také za to, abychom zajistili to, že se všechny informace o jeho monstrózních zločinech stanou známými po celém světě.”

Hlavní osobou podezřelou z odpovědnosti za zneužívání desítek dívek je po Epsteinově smrti Ghislaine Maxwellová, pařížská rodačka s oxfordským diplomem a s kontakty na celebrity a miliardáře. Napsal to v neděli list The Washington Post. Maxwellová je dcerou někdejšího britského politika a mediálního podnikatele Roberta Maxwella, který pocházel z židovské rodiny s československými kořeny.

Washingtonský list popsal Maxwellovou jako patronku, přítelkyni a dohazovačku Epsteina. Dvojice podle policejních vyšetřovatelů vybudovala síť obchodů s děvčaty, která mimo jiné dodávala Epsteinovi tři nezletilé dívky denně. „Potřeboval tři orgasmy denně. Bylo to živočišné jako přijímání potravy,“ řekla podle The Washington Post jedna z jeho obětí.

Reklama

Doporučované