Hlavní obsah

Princ Charles na Kubě. Poprvé po 60 letech ji navštíví člen britské královské rodiny

Princ Charles a vévodkyně Camilla na oficiální návštěvě Kuby.Video: Renáta Matoušková, Reuters

 

Reklama

Návštěva prince Charlese a vévodkyně Camilly má vyjádřit dobré vztahy mezi Británií a Kubou. Během své návštěvy se pár setká s prezidentem Miguelem Díazem-Canelem. Charlesova cesta se setkává i s kritikou, převážně ze strany amerických politiků.

Článek

Kubánský pobyt britského následníka trůnu a jeho ženy, který potrvá do středy, je součástí jejich cesty po několika karibských zemích.

Podle britských diplomatických zdrojů má Charlesova návštěva vyjádřit na vysoké úrovni dobrou úroveň vztahů mezi Británií a Kubou, kterou už v roce 2016 navštívil tehdejší britský ministr zahraničí Philip Anthony Hammond. V té době se normalizovaly vztahy mezi Havanou a Washingtonem poté, co za prezidenta Baracka Obamy USA a Kuba v roce 2015 po více než půlstoletí obnovily diplomatické vztahy. S nástupem Trumpa ale vztahy opět ochladly.

Po nedělním příletu do Havany zamířili princ Charles s Camillou k památníku kubánského spisovatele a národního hrdiny Josého Martího, považovaného za symbol boje Kubánců za nezávislost koncem 19. století. Památník, u něhož princ Charles s manželkou položili věnec, leží blízko sídla kubánské vlády, na němž je portrét dalšího revolučního hrdiny Ernesta Che Guevary.

Prvního dne se má princ Charles setkat s kubánskou hlavou státu Miguelem Díazem-Canelem, oba se potkali už loni v listopadu v Londýně. Díaz-Canel vystřídal loni v dubnu v úřadu Raúla Castra, jehož bratr Fidel Castro vládl Kubě více než čtyřicet let. S Raúlem Castrem se pár v plánu sejít nemá.

V úterý by měl princ Charles u města Mariel nedaleko Havany oficiálně zahájit výstavbu solárního parku, na jehož financování se Británie podílí. Týž den je pro korunního prince a manželku připraven kulturní program v havanském divadle. Ve středu navštíví britský princ v Havaně středisko pro molekulární imunologii, kde chce Británie rovněž rozšířit spolupráci.

Proti kubánské návštěvě prince Charlese mají výhrady někteří američtí politici, USA totiž kritizují kubánskou vládu za pronásledování opozice a za její podporu autoritářskému prezidentovi Venezuely Nicolási Madurovi. Kubánský program prince Charlese nezahrnuje setkání s místními disidenty ani s představiteli nevládních organizací bojujících za lidská práva.

Americký senátor Rick Scott v únoru vyzval v dopise prince Charlese, aby na Kubu nejezdil a aby se přijel podívat na Floridu. Tam žije početná komunita kubánských emigrantů. „Zvu vás na Floridu, abyste se dozvěděl z první ruky o krutostech, útlaku a bídě, kterou kubánský režim způsobil svým lidem,“ napsal Scott.

Reklama

Doporučované