Hlavní obsah

Princ William: BBC podpořila strach a paranoii mé matky

Foto: Profimedia.cz

Princ William ve čtvrtečním vyjádření k přiznané manipulaci okolo rozhovoru stanice BBC s princeznou Dianou.

Reklama

Po čtvrtečním přiznání britské BBC k manipulacím kolem rozhovoru s princeznou Dianou v roce 1995 se ostře ozval její starší potomek, princ William. Zdůraznil ale, jak jsou pro společnost klíčová média veřejné služby.

Článek

„Zaměstnanci BBC lhali, využili falešné dokumenty, aby získali rozhovor s mojí matkou. Lhali o šokujících informacích o královské rodině, což podpořilo její strach a podpořilo paranoii,“ prohlásil princ William ve čtvrteční reakci na závěry vyšetřování lorda Dysona. Po šesti měsících zveřejnil důkazy o tom, že novinář Martin Bashir, který v roce 1995 vedl ikonický rozhovor s princeznou Dianou, manipuloval a vážně porušil novinářskou etiku.

Britská média podtrhují, že William na zjištění týkající se jeho matky, princezny Diany, reagoval nezvykle tvrdě: „Rozhovor zásadně zhoršil vztah mých rodičů a ubližuje dodnes.“ Co ale princ William podtrhl jako pro něj nejznepokojivější fakt, je to, že kdyby BBC před pětadvaceti lety řádně prošetřila stížnosti, které se objevily ihned po rozhovoru, jeho matka by věděla, že s ní bylo manipulováno.

„Zradil ji nejen darebný reportér, ale také vedení BBC, které raději odvrátilo oči, než aby si kladlo nepříjemné otázky,“ pokračoval princ William.

Nezůstal však „jen“ u reakce na zveřejnění důkazů o manipulaci. Zdůraznil, jak důležitá jsou pro něj média veřejné služby a svoboda médií, zvláště v současné éře fake news: „Tyto chyby nezradily jen mou matku nebo mou rodinu, zradily celou společnost,“ prohlásil.

Aktuální reakce veřejnoprávní BBC byla omluvná a smířlivá. Vedení projevilo lítost nad celou kontroverzí, oficiálně vrátilo všechna ocenění, která za inkriminovaný rozhovor s Dianou získala. BBC poslala oficiální omluvné dopisy adresované královně Alžbětě, princi Williamovi, princi Harrymu a Charlesi Spencerovi, mladšímu bratrovi princezny Diany.

Britští komentátoři si ale všímají, že právě tvrdá reakce prince Williama není tolik obvyklá, zvláště v jeho ostré kritice vedení BBC.

V minulosti to byl spíše mladší syn princezny Diany, princ Harry, který kritizoval média a obviňoval je z Dianiny tragické smrti. Ten se k čtvrtečnímu zveřejnění vyšetřovací zprávy také vyjádřil: „BBC přispěla ke strachu, který má matka cítila v posledních letech. Stanice se stala součástí ‚kultury zneužívání‘ a neetických praktik, které ji nakonec stály život.“

Podobně reagoval také Charles Spencer, bratr princezny Diany. Ten byl součástí manipulace reportéra Bashira, neboť si i skrze něj získal důvěru jeho sestry. Ve čtvrtek na svém twitterovém účtu zveřejnil fotografii, na které je on sám se svou starší sestrou v dětství. Prohlásil, že BBC „nakreslila přímou linii“ od Dianiny paranoie vyvolané Bashirem k autonehodě, při níž necelé dva roky poté zemřela.

Generální ředitel BBC Tim Davie řekl, že se jedná o „temný den“ pro televizní stanici, ale že je na policii, zda otevře vyšetřování.

Rozhovor Martina Bashira s princeznou Dianou na konci roku 1995 se stal jedním z nejslavnějších interview s členem královské rodiny vůbec. Tehdy nepříliš známý Bashir tehdy „fantasticky“ vyzpovídal princeznu Dianu, která se rozpovídala o svých psychických problémech a otevřeně přiznala vztah jejího manžela, prince Charlese, s Camillou Parker-Bowlesovou. „V tom manželství jsme byli tři,“ zněla věta, jež se zapsala do britských dějin královské rodiny i médií.

Reklama

Doporučované