Hlavní obsah

Případ falešných sirotků: ženu, která udělala sbírku, navrhla policie obžalovat

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Případ tří kluků, kteří měli při autonehodě přijít o rodiče, vzbudil vlnu solidarity. Na dárcovský účet jim lidé posílali peníze. Ukázalo se však, že je příběh smyšlený. A ženu, která sbírku založila, chce policie poslat k soudu.

Článek

Osmačtyřicetiletou organizátorku sbírky navrhli kriminalisté obžalovat z podvodu, za což jí hrozí až osmileté vězení.

Lidé na zřízený účet poslali více než 1,3 milionu korun. Účet policie zablokovala a peníze vrátila poškozeným.

Žena na začátku loňského srpna na Facebooku uveřejnila článek o třech sirotcích, kterým při dopravní nehodě zemřeli rodiče a nikdo se o ně nepostaral. Na pomoc dětem zveřejnila v článku také číslo účtu a požádala veřejnost o zaslání finančních darů, jež měly usnadnit dětem další život. Do falešné sbírky přispělo zhruba 1 300 lidí.

Na základě prošetřování věci kriminalisté dospěli k závěru, že si organizátorka sbírky všechny informace uvedené v článku vymyslela, aby vzbudila vlnu solidarity a touhu pomoci nezaopatřeným dětem. Účet, který byl ke sbírce zřízen, si žena založila sama těsně před zveřejněním a byl veden na její jméno.

Žena ale tvrdí, že jim opravdu věřila a vše dělala v dobré víře jim pomoci.

„Moje chyba, že jsem si to neověřila víc,“ řekla žena už dříve pro Seznam Zprávy. „Strašně jsem těm klukům věřila a nechtěla jsem po nich nějaké doklady.“

Provozovatelka skladu dětských věcí pro pěstouny v Praze 11 uvěřila odůvodnění nejstaršího z chlapců, že nic nenahlásil z obavy, že půjdou do dětského domova. Zkontaktovala Orgán sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) a sama chlapce navštívila, její dcera k nim navíc přišla uklidit a vyprat, popsal už dříve Deník N nebo Echo24. Tři kluci hráli hru na sirotky i ve chvíli, kdy k nim domů přišla sociální pracovnice.

„Bylo skončeno vyšetřování a spisový materiál byl předložen dozorovému státnímu zástupci s návrhem policejního orgánu na podání obžaloby,“ uvedl mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Reklama

Související témata:

Doporučované