Hlavní obsah

Případ špinavých peněz lihové mafie se vrací k soudu

Foto: PxHere

Před zlínským okresním soudem znovu stanou Březinův otec Vladimír a bývalá manželka Stanislava.

Reklama

Krajský soud dnes zrušil část zprošťujícího rozsudku prvoinstančního soudu v kauze praní špinavých peněz. Přes půl miliardy korun pocházelo podle obžaloby z nelegálního podnikání skupiny kolem Radka Březiny.

Článek

Březina je hlavním organizátorem obchodů s nezdaněným lihem. Před zlínským okresním soudem znovu stanou Březinův otec Vladimír a bývalá manželka Stanislava. Asistentky Kateřinu Míčkovou a Kristýnu Mazurovou odvolací soud obžaloby zprostil. Březina a Mazurová dnes k soudu nepřišli.

Obžalovaným hrozilo za legalizaci výnosů z trestné činnosti až osm let vězení, vinu odmítli. Proti loňskému zprošťujícímu rozsudku okresního soudu, podle kterého nebyly skutky označené v žalobním návrhu trestnými činy, se odvolal státní zástupce. „Napadený rozsudek trpěl vadami, pro které ho nelze akceptovat ve vztahu k Vladimíru Březinovi a Stanislavě Březinové,“ řekl dnes soudce zpravodaj odvolacího soudu Roman Kafka. U Míčkové a Mazurové není podle něj možné prokázat jejich trestní odpovědnost vzhledem k žalovanému trestnému činu.

Vězení za odběr nelegálního lihu.

Státní zástupce Radek Bartoš žádal pro Vladimíra Březinu a Stanislavu Březinovou nejméně 5,5 roku vězení, pro Mazurovou s Míčkovou alespoň tři roky. Čtveřice se podle něj podílela na praní špinavých peněz v letech 2005 až 2013. Podle obžaloby se je snažila legalizovat vklady na bankovní účty a nákupem cenných papírů i nemovitostí. Díky tomu si podle žalobce přišel Vladimír Březina na více než 446 milionů, Stanislava Březinová na více než 42 milionů a Radek Březina na 18 milionů korun.

Ve vztahu k Vladimíru Březinovi a Stanislavě Březinové se podle Bartoše odvolací soud ztotožnil s jeho zásadní námitkou, že rozsudek soudu prvního stupně byl nepřezkoumatelný a nesrozumitelný. „Je otázka dalšího řízení, jaké pokyny odvolací soud uloží. Samozřejmě vnímám důkazní situaci, která u všech transakcí, jež byly mojí obžalobou vytýkány, není stejná,“ řekl žalobce.

Organizovaná zločinecká skupina.

Vladimír Březina už dříve uvedl, že peníze získal mimo jiné podnikáním s elektronikou a půjčováním peněz na vysoký úrok. Stanislava Březinová řekla, že se na podnikání manžela aktivně nepodílela. Mazurová a Míčková se hájily tím, že s penězi do bank jezdily na žádost Radka Březiny, jeho bratra Tomáše, případně Vladimíra Březiny. Muži jim prý řekli, že jde o peníze získané z pronájmu nemovitostí. Všichni obžalovaní tvrdili, že o nelegálním podnikání Radka Březiny nevěděli. Obhájce Vladimíra Březiny Martin Klimo novinářům řekl, že je na reakci brzo. „Počkáme si na písemné vyhotovení rozhodnutí. Bylo to velmi stručné, ale spíše nečekané,“ uvedl.

Členové takzvané lihové mafie v čele s Radkem Březinou byli pravomocně odsouzeni, Březina si odpykává 13 let vězení. Podle rozsudku Vrchního soudu v Olomouci dodali na trh desítky milionů litrů nezdaněného lihu se škodou na daních přesahující 5,6 miliardy korun. Po odhalení mafie se začaly postupně odkrývat i případy jejich odběratelů nebo lidí, kteří pomáhali trestnou činnost maskovat.

Reklama

Doporučované