Hlavní obsah

Česká reprezentace dělá fandům radost. Zápas s Walesem ale může vše změnit

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Tomáš Souček a Michael Krmenčík oslavují gól Lukáše Provoda do sítě Belgie. V zápase proti jednomu z nejlepších týmů světa sahala česká reprezentace po vítězství.

Reklama

Článek

Jako by ve vzduchu bylo cosi velkého. Česká fotbalová reprezentace drží při sobě a hraje velmi dobrý, ne-li výborný fotbal. Jak moc za to může naučená souhra z mateřských klubů? Podcast Angličan rozebírá a chválí.

„Už si nepamatuji, kdy naposledy dělala česká reprezentace fanouškům takovou čirou radost, kdy tak moc bavila,“ zasnil se hostitel podcastu Angličan Jiří Hošek, když se primárně ohlížel za sobotní remízou českého národního týmu proti jedničce světového žebříčku, Belgii. Češi zahráli tak dobře, že mohou výsledek 1:1 hodnotit jako ztrátu.

Jde o jednorázový výkyv směrem nahoru, nebo je pod Jaroslavem Šilhavým zaděláno na něco většího? Šéfredaktor Foootball Clubu Karel Häring má jasno. „To nejhorší v podání národního týmu jsme zažili na konci éry Karla Jarolíma, kdy se na zápasy reprezentace opravdu nedalo dívat. Progres pod Jaroslavem Šilhavým byl vidět už v minulých měsících, proti Belgii to nebyla nějaká jednorázová záležitost. A to musíme vyzdvihnout, v jakých podmínkách nároďák v tomto období pracuje, kdy příprava není vlastně žádná. Ten tým je moc dobře poskládaný,“ pochvalně pobrukuje Häring.

Martin Vait z iSport.cz vyzdvihuje klubovou, v tomto případě slávistickou chemii mezi hráči, z níž národní tým profituje: „Bylo znát, jak byli Češi na Belgičany natěšení a jak moc je chtěli skolit. Belgičané měli v základní sestavě jen dva hráče, kteří spolu hrají v klubu, což byli Castagne a Tielemans z Leicesteru. Češi těch fotbalistů s visačkou Slavie měli sedm – a to je na hřišti strašně znát.“

Třeba to už po zápase s Walesem v Cardiffu uvidíme v o něco tmavších barvách, ale Karel Häring načrtává určitou paralelu se situací národního týmu před Eurem 1996. Podle šéfredaktora Football Clubu je teď stejně jako před 25 lety drtivá většina hráčů, na kterých národní tým stojí, stále kariérně na vzestupu. „Je tam dobrý mix s těmi, kteří už něco dokázali. Jediné, čeho se teď vlastně bojím, jsou přehnaná očekávání,“ doplňuje.

Co tedy od nadcházejícího evropského šampionátu, kde nás v základní skupině čeká Skotsko, Chorvatsko a Anglie, vlastně očekávat? „Myslím si, že díky těm mechanismům v týmu a nacvičeným věcem se můžeme dostat třeba do čtvrtfinále Eura. A jestli to může vést až k tomu, že přijde reprezentační úspěch a Lukáš Provod a podobní hráči přestoupí do top evropských lig? Já si myslím, že to klidně možné je,“ tvrdí až nečekaně optimistický Martin Vait.

Anketa

Aktéři nejnovějšího dílu Angličana řešili i podivné mlčení a mlžení kolem odletu slávistického stopera Ondřeje Kúdely se spoluhráči z národního týmu do Walesu. Kúdela se stal hlavní postavou aféry kolem údajné rasistické urážky Glena Kamary při odvetě osmifinále Evropské ligy v Glasgow. Slavia vyhodnotila jeho cestu do Cardiffu jako bezpečnostní riziko a přála si jeho setrvání v Česku. Jak zjistily Seznam Zprávy, nakonec ale obránce – i po intervenci Jaroslava Šilhavého s Tomášem Součkem – v české výpravě nechybí.

„Obě strany, tedy Slavia a reprezentace, se měly napřed jasně dohodnout, jestli ano, nebo ne, a pak to vykomunikovat. Myslím si, že v obou případech by se to dalo lidsky pochopit, ať by Kúdela jel, nebo nikoli,“ hodnotí Karel Häring další, ne úplně dokonale odkomunikovanou část slávistické ságy.

Martin Vait podle svých slov úplně nechápe, jakými bezpečnostními důvody se pražská Slavia vlastně zaštiťuje: „V britských médiích jsem si přečetl, že by skotská policie chtěla Ondřeje Kúdelu vyslechnout před zápasem s Arsenalem. Moc nerozumím tomu, v čem bude pro Slavii a Ondřeje Kúdelu lepší, že bude vyslechnut před klubovým zápasem, kdy ho to může daleko víc znervóznit.“ Jiří Hošek v této souvislosti vysekl Kúdelovi poklonu za to, jak se dokázal na poslední dva reprezentační zápasy koncentrovat: „Už v minulosti jsme zažili třeba u Jamieho Vardyho a jeho opletaček se soudy, že fotbalové hřiště bylo jediným místem, kde se cítil dobře, kde se cítil bezpečně, kde se cítil sám sebou.“

Poslechněte si celou nejnovější epizodu fotbalového podcastu Seznam Zpráv – tentokrát hned se třemi kvízy a analýzou letošní sezony v Championship, tedy druhé nejvyšší anglické soutěži. Audio si pusťte v přehrávači v úvodu článku.

Angličan

Fotbalový podcast Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel výhradně o Premier League. S pravidelnými hosty Luďkem Mádlem, Karlem Häringem, Jaromírem Bosákem, Jindřichem Šídlem a dalšími.

Od fanoušků, kteří si bez anglické ligy nedovedou představit víkend, pro fanoušky. Pozor, ve studiu se za žádných okolností nesmí sejít dva fans stejného klubu! Každé úterý na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište na twitterový účet @PodcastAnglican nebo přímo autorovi Angličana Jiřímu Hoškovi na e-mail jiri.hosek@sz.cz.

Reklama

Doporučované