Hlavní obsah

Přípravy na festival vrcholí. Které filmové hvězdy jsou v Karlových Varech?

Než to ve Varech vypukne: Připomeňte si zásadní role Julianne Moore.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Extravagantní v Big Lebowski, odhodlaná v Hannibalovi, zranitelná v Hodinách. Všechny tváře Julianne Moore spatří návštěvníci filmového festivalu v Karlových Varech. A nejen jí.

Článek

Snímkem Po svatbě se na 54. ročníku karlovarského filmového festivalu představí herečka Julianne Moore a její partner, scenárista a režisér Bart Freundlich. Premiéru měl film na festivalu Sundance, český festival zahajuje. Držitelka Oscara Julianne Moore navíc převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Julianne Moore a Bart Freundlich jsou příkladem uměleckého spojení dvou výrazných osobností. Jejich osobní i filmové partnerství se zrodilo při natáčení filmu Otisky prstů, který byl Freundlichovým režijním debutem. Od té doby se Julianne Moore pravidelně objevuje v manželových dílech.

V zahajovacím snímku, který je inspirovaný stejnojmenným titulem dánského původu, hraje s Billym Crudupem. Objevili se společně už ve filmu Světoběžník. Méně známý, ale velmi zapamatovatelný herec je také hostem letošního ročníku.

Do Varů se vrací držitel Ceny prezidenta MFF KV a Oscara Casey Affleck, aby představil film Světlo mého života, který napsal, režíroval, produkoval a zahrál si hlavní mužskou roli po boku nového hereckého talentu Anny Pniowsky. Film už úspěšně uvedl na letošním Berlinale. Na českém festivalu společně povedou master class s diváky, což je poměrně ojedinělá příležitost.

K hollywoodským hostům patří taky delegace k soutěžnímu snímku Ke hvězdám režisérky a scenáristky Marthy Stephens. Hlavní roli si tam totiž zahrála Kara Hayward. Dvacetiletá herečka zazářila v Až vyjde měsíc Wese Andersona a se stejným režisérem pak spolupracovala na animovaném filmu Psí ostrov.

Hostem zakončení festivalu pak bude americká herečka Patricia Clarkson, držitelka Zlatého glóbu za populární seriál Ostré předměty. Vybrané díly seriálu uvedl loni karlovarský festival v evropské předpremiéře. Patricia Clarkson převezme také Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Reportáž je součástí pořadu Kultura Terezy Willoughby, který v premiéře vysíláme každý pátek od 20 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

A sledujte nás také na Facebooku.

Reklama

Doporučované