Hlavní obsah

Přípravy na summit USA-KLDR vrcholí. Američané se radí s Ruskem

USA se připravují na summit s KLDR.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Na historicky druhém summitu mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem budou vůdci podle předpokladů i nadále jednat o denuklearizaci Severní Koreje nebo o sankcích proti KLDR. Oba státníci by podle úřadu jihokorejského prezidenta mohli probrat i možné podepsání míru na Korejském poloostrově.

Článek

Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un by se mohli na nadcházejícím summitu ve Vietnamu dohodnout na vyhlášení konce válečného stavu, který mezi Severní a Jižní Koreou technicky stále přetrvává od korejské války z let 1950 až 1953. S odvoláním na úřad jihokorejského prezidenta o tom informovala agentura Jonhap. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov sdělil, že problém Korejského poloostrova nemá rychlé řešení.

Mluvčí jihokorejského prezidenta na tiskovém brífinku v Soulu na otázku, zda je deklarace ukončení války součástí agendy summitu, odpověděl: „Ta možnost tu je.“ Konflikt v červenci 1953 skončil jen příměřím.

Lavrov, kterého citovala agentura Interfax, sdělil, že USA se před summitem obrátily na Rusko a požádaly o radu. Podle Lavrova nemá problém Korejského poloostrova rychlé řešení. OSN by podle něj měla zrušit část sankcí, jež komplikují vztahy mezi Pchjongjangem a Soulem.

„Fungovat může pouze postupné řešení, které zahrnuje i kladné reakce na kladné akce ze strany KLDR,“ řekl na tiskové konferenci Lavrov. „Skrze naše kontakty jsme nabyli dojmu, že tohle američtí vyjednávači chápou. Nicméně zástupci vlády Spojených států i nadále veřejně oznamují, že pouze úplná denuklearizace KLDR je přesvědčí k tomu, aby učinili vstřícné kroky.“

Trump a Kim se sejdou už k druhé vzájemné vrcholné schůzce ve středu a ve čtvrtek v Hanoji. Historicky první summit úřadujícího amerického prezidenta a vůdce KLDR se uskutečnil před osmi měsíci v Singapuru. Trump a Kim se tehdy dohodli, že budou usilovat o úplné jaderné odzbrojení Korejského poloostrova. Poněkud vágně formulovaná dohoda však zatím nepřinesla významné výsledky.

Americký prezident v neděli na setkání s guvernéry jednotlivých států USA v Bílém domě řekl, že je spokojen, dokud Severní Korea nepokračuje ve zkouškách raket. „Nespěchám. Nechci na nikoho tlačit,“ řekl šéf Bílého domu. „Jenom nechci (raketové) zkoušky. Dokud nejsou žádné zkoušky, jsem spokojený,“ dodal Trump.

Kim Čong-un cestuje do Vietnamu vlakem přes Čínu. Před summitem s Trumpem se sejde s vietnamským prezidentem a dalšími vysokými činiteli. Trump do Vietnamu dorazí v úterý večer. S vietnamským prezidentem Nguyenem Phu Trongem se sejde ve středu ráno.

Reklama

Doporučované