Hlavní obsah

Vietnam chce deportovat imitátory Kima a Trumpa, jen pár dní před vrcholnou schůzkou

Vietnam hrozí deportací dvojníků Kima a Trumpa.Video: Valérie Dvořáková , Reuters

 

Reklama

Vietnam pohrozil dvojníkům vůdce KLDR Kim Čong-una a prezidenta USA Donalda Trumpa deportací ze země jen několik dní před druhým summitem obou vůdců v Hanoji. Podle úřadů imitátoři způsobují nepokoje a rozruch v zemi.

Článek

Vietnamským úřadům se nelíbí rozruch kolem imitátorů vůdce KLDR Kim Čong-una a amerického prezidenta Donalda Trumpa, který údajně v těchto dnech vyvolávají v hlavním městě Hanoj.

Australan a dvojník Kim Čong-una uvedl, že úředníci vyslýchali jeho i dvojníka Trumpa a varovali je, že budou deportováni ze země poté, co poskytli rozhovor místní televizi. Rozhovor nebyl vysílán.

Podle úředníků působení imitátorů, kteří procházeli v pátek městem, způsobuje nepokoje. „Řekli, že se to stalo ve velmi citlivém čase kvůli summitu Trumpa a Kima a že naše hraní způsobuje nepokoje,“ napsal dvojník Kima ve svém příspěvku na Facebooku.

Iminitátor vůdce KLDR tak musel podepsat dohodu. V té slibuje, že během pobytu Kimu v zemi neposkytne žádné rozhovory ani se neukáže na veřejnosti.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se v sobotu podle vietnamského ministerstva zahraničí vydal vlakem do Vietnamu, který má v příštích dnech oficiálně navštívit.

Vietnamské úřady s příjezdem Kima přijaly bezpečnostní opatření a chtějí uzavřít 170kilometrový úsek dálnice vedoucí od hraničního přechodu s Čínou do hlavního města Hanoj. Kim do Vietnamu tak zřejmě přijede přes město Dong Dang, kde přesedne z vlaku do auta.

V Hanoji se vůdce KLDR příští týden setká s prezidentem USA Donaldem Trumpem. Podle agentury AP se jejich schůzka bude konat v budově Tonkinského paláce v centru Hanoje. Záložní variantou je luxusní hotel Metropole.

Agentura Reuters už dříve uvedla, že Kim dorazí do Hanoje dva dny před vrcholnou schůzkou, která je naplánovaná podle informací z Bílého domu na 27. a 28. února. Setkání vůdců obou zemí bude druhé v pořadí, první summit se konal loni v červnu v Singapuru.

Reklama

Doporučované