Hlavní obsah

Kim odjel obrněným vlakem do Vietnamu na summit s Trumpem. Loučení s vůdcem bylo velkolepé

Kim Čong-un odcestoval do Vietnamu, kde se setká s Trumpem.Video: David Krkoška, Reuters

 

Reklama

Setkání Kim Čong-una s Donaldem Trumpem v Hanoji bude jejich druhým summitem po historické první schůzce v Singapuru v červnu loňského roku.

Článek

Severokorejský vůdce Kim Čong-un odjel na návštěvu Vietnamu, kde se v Hanoji příští týden setká s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Kim cestuje obrněným vlakem, agentura Reuters přinesla obrázky z jeho loučení před odjezdem na nádraží v Pchjongjangu, které doprovázela vojenská přehlídka a ovace Severokorejců.

Podle Reuters Kim Čong-un přicestuje do vietnamské metropole dva dny před schůzkou s Trumpem. Ta se má podle Bílého domu konat 27. a 28. února.

Setkání Kima s Trumpem v Hanoji bude jejich druhým summitem po historické první schůzce v Singapuru v červnu loňského roku. Tam se státníci dohodli na krocích vedoucích k denuklearizaci a očekává se, že nyní americký prezident ze severokorejským vůdcem budou diskutovat o tom, jak proces pokročil.

Agentura AP s odvoláním na prohlášení vietnamských činitelů uvedla, že setkání obou státníků se uskuteční v koloniální budově Tonkinského paláce v centru Hanoje. Záložní variantou je luxusní hotel Metropole postavený na začátku 20. století. Okolí obou budov se už zdobí květinami a vlajkami KLDR, USA a Vietnamu. Očekává se příjezd až 2600 zahraničních novinářů.

Vietnamské úřady podle agentury AP v souvislosti s návštěvou severokorejského vůdce přijaly bezprecedentní bezpečnostní opatření.

V době Kimova příjezdu uzavřou 170kilometrový úsek dálnice vedoucí od hraničního přechodu s Čínou do hlavního města Hanoje. Rozhodnutí naznačuje, že Kim do Vietnamu pravděpodobně přijede přes město Dong Dang, kde přesedne z vlaku do auta a to jej odveze do Hanoje.

Agentura TASS s odkazem na severokorejský diplomatický zdroj uvedla, že Kimův obrněný vlak vyjel z Pchjongjangu dnes kolem 17:00 místního času (09:00 SEČ). Trasu dlouhou asi 4500 kilometrů by měl urazit za více než 48 hodin.

Reklama

Doporučované