Hlavní obsah

Příručka Jihomoravského kraje popíše jak postupovat proti suchu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Jihomoravský kraj vydal publikaci Voda v krajině 2021, informuje v ní o možnostech, jak lze postupovat proti suchu. Přibližuje a popisuje například protierozní opatření, mokřady, větrolamy či biocentra.

Článek

Nabízí rovněž rozhovory se starosty. Knížku dostanou především obecní úřady, a to v tištěné i digitální formě, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí kraje Michal Cagala.

„Publikace je určená především představitelům měst, obcí, spolků, škol nebo místních akčních skupin. Jsou v ní rozepsané možnosti letošního dotačního programu kraje na podporu boje proti suchu, následné péče o zeleň a zadržování vody v krajině. Na ten kraj letos vyčlenil 20 milionů korun,“ sdělil Cagala.

Z celkové částky je v dotačním programu vyčleněno 12 milionů na zadržení vody v krajině. Na podporu péče o zeleň poputují tři miliony a čtyři miliony uhradí projektovou dokumentaci uvedených aktivit. Milion korun podpoří vznik koncepčních dokumentů k tématu.

Podpora přípravy koncepčních dokumentů v boji proti suchu je v dotačním programu novým prvkem. „Chceme obce povzbudit v tom, aby se pustily do komplexnějšího uvažování. Cílem je, aby pro obec existoval dokument, který nachystá možná opatření v boji proti suchu a změnám klimatu na daném území například na deset let,“ řekl náměstek hejtmana Jan Zámečník (KDU-ČSL).

Reklama

Související témata:

Doporučované