Hlavní obsah

Přírůstkem v Zoo Hodonín je mládě puštíka bělavého

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Novým přírůstkem v Zoo Hodonín je mládě puštíka bělavého, které přišlo na svět 26. dubna. Celkem se vylíhla tři mláďata ze čtyř snesených vajíček, přežilo jen jedno.

Článek

V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí zahrady Marie Blahová. Malá sova se nachází v prostorné voliéře, v hnízdní budce, rodiče se o ni podle mluvčí pečlivě starají. Do měsíce začne hnízdo opouštět a návštěvníci si ji budou moci prohlédnout. „S chovem puštíků bělavých jsme začali teprve před pár lety. Náš chovný pár byl sestaven z mláďat, která byla přivezena ze Zoo Ostrava a Zoo Hluboká,“ uvedl Jiří Ingr, který se v zoo zabývá chovem ptactva. Doplnil, že odrostlé mládě má v plánu připojit do záchranného projektu, který uskutečňuje rakouská záchranná stanice.

„V tomto reintrodukčním programu jsou mladí ptáci po několikatýdenní intenzivní přípravě vypouštěni do volné přírody do velmi pečlivě vybraných a vhodných lokalit,“ uvedl Ingr.

Hodonínská zoo dlouhodobě spolupracuje také se Záchrannou stanicí a Domem Poodří v Bartošovicích na Moravě. Do tohoto programu jsou předávána mláďata dalších odchovaných sov ze Zoo Hodonín – sovy pálené a sýčci obecní.

Puštík bělavý hnízdí v rozlehlých listnatých nebo smíšených lesích v oblasti euroasijské tajgy, hor střední Evropy a v Číně. V minulosti byla tato sova na mnohých místech Evropy přičiněním člověka vyhubena. Jednou z těchto lokalit byla v minulosti třeba i Šumava, kde patřil puštík bělavý k původním druhům. Dnes se v těchto místech opět vyskytuje díky vypouštění puštíků v Bavorském národním parku. Stejný osud potkal puštíky bělavé i v Rakousku, z lesů tam vymizeli v polovině 20. století. Od roku 2009 jsou proto mláďata v rámci záchranného repatriačního projektu vypouštěna do volné přírody, a to ve dvou lokalitách. Puštíci bělaví už v rakouských lesích začali opět hnízdit.

Reklama

Doporučované