Hlavní obsah

Přišli s nápadem, jak šetřit vodou. Teď se iniciativa rozšíří do dalších měst

Projekt zalejme.cz v Brně funguje už rok. Učí lidi šetřit vodou a zalévat stromy.Video: Vlasta Macháčová, Jan Kozel

 

Reklama

Projekt zalejme.cz už rok v Brně bojuje se suchem. Učí lidi, jak zachytávat vodu, která by jinak odtekla do odpadu, a používat ji k pomoci stromům.

Článek

Zachytit vodu, která by jinak odtekla do odpadu, na speciální mapě si vybrat strom a zalít jej. Tímto způsobem už rok funguje brněnský projekt zalejme.cz. Jeho iniciátoři se tak snaží originálně bojovat se suchem, které už roky trápí celou republiku, a zároveň inspirovat ostatní, aby se do pomoci přírodě zapojili.

„Byli jsme dva a měli na stránkách asi osmnáct tisíc stromů,“ popsal začátky projektu organizátor Michal Polanský. V současné době jim pomáhá přibližně desítka dobrovolníků, kteří se starají o grafiku, programování nebo třeba sociální sítě. „Také počet stromů značně vzrostl. V mapě jich lze dnes nalézt asi pětačtyřicet tisíc,“ dodal Polanský.

Z Brna, kde iniciativa vznikala, se organizátorům povedlo rozšířit ji také do Tišnova. Navíc se o ně začal zajímat Svaz měst a obcí České republiky. „Vyzvali všechny své členy, což je asi pětaosmdesát procent populace, aby se do projektu zapojili. To nám udělalo obrovskou radost,“ sdělil Polanský. Jako první jsou v plánu České Budějovice, projekt by tam mohl začít fungovat v řádu týdnů.

Kromě dalších měst se ale myšlenka zalejme.cz neustále šíří také po Brně. „Získáváme data od stále více městských částí, vyloženě se nám hrnou. Jsou to třeba Žabovřesky, Medlánky nebo Řečkovice,“ řekl Polanský. Podle řečkovického místostarosty René Černého může právě zapojení občanů do péče o zeleň značně pomoci. „Snažíme se teď nově sázet stromy, které nejsou na zalévání tolik náročné. Musíme si však uvědomit, že stromy, které nám tu teď rostou, jsou staré třicet, čtyřicet let, a tehdy ty problémy se suchem nebyly,“ vysvětlil, proč péče o zeleň v současné době působí problémy.

„Zeleň je pro obce náročná, jak finančně, tak personálně, nejsou schopny to samy obhospodařit. Myslím si, že tohle je vhodný prostor, kde města a obce mohou využít lidi k tomu, aby jim pomohli v rozvoji,“ potvrdil ředitel Institutu veřejné správy ESF MU Filip Hrůza. On sám se s rodinou do projektu zapojil. „Začali jsme, i když jen po troškách, sbírat zbytkovou vodu a zalévat stromy v blízkém okolí,“ sdělil. Zatím zalévají obden, a to většinou dvěma až třemi litry.

Podle Zdeňka Žaluda z Mendelovy univerzity, který zároveň funguje jako vědec v Ústavu výzkumu globální změny CzechGlobe, je iniciativa potřebná a chvályhodná. „V loňském roce vyjelo jen v Jihočeském kraji tisíce cisteren, aby doplnily vodojemy a lidé, kterým teče voda z kohoutku, nic nepoznali. Máme tady nejtvrdší sucho za posledních pět set let,“ tvrdí. Lidé tak podle něj platí daň za rozvoj, kterým v posledních stovkách let prošli, a za konzumní styl života.

Sucho nejvíce postihuje zemědělce, lesníky a oblast vodohospodářství. Pokud se chce člověk do projektu zapojit a přírodě pomoci, stačí si na webových stránkách zalejme.cz v mapě vybrat strom. Po rozkliknutí se mu zobrazí, kdy naposledy jej někdo zaléval a kolik přesně litrů mu dal. Pak už stačí jen zachytit vodu a zalévat.

Reklama

Související témata:

Doporučované