Hlavní obsah

Pro část Liberce a Jablonce platí výjimka z cestování mezi okresy

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) udělil výjimku z cestování mezi okresy pro osoby s trvalým bydlištěm v městské části Liberec - Vratislavice nad Nisou a v městské části Jablonec nad Nisou - Proseč nad Nisou.

Článek

Mezi Libercem a Jabloncem jezdí tramvajová trať, která na trase sedmkrát „přejede“ mezi katastry obou měst ve Vratislavicích a Proseči. To byl jeden z důvodů, proč primátoři obou měst požádali o udělení výjimky.

„Vzhledem ke složitosti průběhu okresní hranice nelze v tomto území opatření o omezení pohybu osob mezi okresy v této lokalitě efektivně uplatňovat. Pro občany těchto městských částí je problematické či zcela nemožné naplnit své základní potřeby, využívat veřejnou dopravu a podobně v rámci hranic svého okresu,“ zdůvodnil jablonecký primátor Jiří Čeřovský (ODS) žádost zaslanou na Ministerstvo vnitra.

Výjimku ze zákazu cestování mezi okresy získal v Libereckém kraji už na začátku týdne Turnov pro obce, jež sice patří pod jeho správu, náleží ale do jiných okresů. V tom je Turnov v územním správním členění státu anomálií, neboť pod něj patří 36 obcí z okresů Liberec, Jablonec a Semily. Podle starosty Turnova Tomáše Hockeho (Nezávislý blok) by lidé z některých obcí museli bez výjimky jezdit za nákupy desítky kilometrů do Liberce nebo Jablonce místo toho, aby nakoupili v mnohem bližším Turnově.

Vláda od pondělí, zatím na tři týdny, výrazně omezila volný pohyb obyvatel. Hranice okresů lze překročit kvůli cestě do práce, k lékaři nebo na úřad. Vycházky, běh a další aktivity jsou do 21. března možné jen na území obce, v níž dotyčný žije.

Reklama

Doporučované