Hlavní obsah
Online

Stovky lidí se přišly otestovat na Štědrý den, přibylo 14 tisíc nakažených

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace doma i ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Česko od 27. prosince přechází do pátého stupně PES.

- Za středu přibylo 14 054 nově potvrzených případů. Vyšší hodnotu měl tento ukazatel naposledy 4. listopadu. Vysoký počet souvisí i s tím, že před svátky se řada lidí šla otestovat. Ve středu bylo provedeno 37 178 PCR testů - pozitivních tedy bylo 37,8 procenta.

- R je nyní 1,34 (ve středu bylo 1,25), skóre PES zůstává na Štědrý den na 81 bodech, už sedmý den.

- Platí čtvrtý stupeň PES, tedy i zákaz vycházení po 23:00. Vláda ale udělila výjimku z nočního zákazu pro cesty na půlnoční mše. Kostel se smí nicméně zaplnit jen na 20 procent své kapacity.

- Izrael čeká od neděle v pořadí už třetí lockdown. Země je co do počtu obyvatel srovnatelná s Českem, má jich devět milionů. A naposledy hlásila 3805 nových případů nákazy za den. V Česku to bylo za úterý téměř 11 tisíc.

  • Mutace koronaviru z jižní Anglie se poprvé prokázala i v Německu

    Nová mutace koronaviru, která byla poprvé hlášena z jižní Anglie, se objevila už také v Německu. Zdravotníci ji odhalili u ženy na jihozápadě země, informovala dnes agentura DPA.

    Mutace B.1.1.7 se prokázala u ženy ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko. Minulou neděli do Německa přiletěla z Británie. Nakažená má jen mírné příznaky nemoci covid-19 a je v domácí karanténě, uvedlo místní ministerstvo zdravotnictví. V izolaci jsou také tři lidé, se kterými se žena setkala.

  • Do zemí EU míří první dávky vakcín proti koronaviru

    Nově schválená vakcína proti koronaviru společností Pfizer a BioNTech se začíná rozesílat do zemí Evropské unie. Německá firma BioNTech uvedla, že do konce letošního roku EU dodá 12,5 milionu dávek koronavirové vakcíny.

    Jako první země v Evropě začala 8. prosince očkovat své obyvatele proti covidu-19 Británie. Švýcarsko zahájilo očkovací kampaň tento týden ve středu, v Evropské unii včetně Česka se začne očkovat od neděle.

  • Brazílie omezila lety z Británie

    Brazílie oznámila, že pozastavuje lety ze Spojeného království, píše BBC. Řada evropských států původně zakázala lety z Británie na 48 hodin kvůli novému kmeni koronaviru, který se v Británii šíří.

    Zavřené hranice cestujícím z Británie podle zpravodajského webu BBC ponechalo více než 50 zemí včetně Itálie, Indie či Pákistánu.

  • Srbsko zahájilo očkování, první dávku dostala premiérka

    Srbsko jako první země na Balkáně a třetí země v Evropě zahájilo očkování proti covidu-19. Jako první si nechala vakcínu podat premiérka Ana Brnabičová, informovala agentura Reuters. Stejně jako v Británii a Švýcarsku se i v Srbsku očkuje vakcínou společností Pfizer a BioNTech.

    „Dnes je určitě den na úsměvy… Toto je den, který je začátkem konce pandemie v Srbsku,“ uvedla Brnabičová po očkování. Prohlásila, že se cítí poctěna tím, že dostala vakcínu jako první, a mohla tak ukázat, že odborníkům důvěřuje.

    Podle průzkumu z počátku prosince se nechce nechat proti covidu-19 očkovat polovina Srbů, upozornila agentura AFP.

  • Covid-19 prodělaly více než dvě procenta Londýňanů

    Koronavirem se nakazilo více než 2 % obyvatel Londýna. Oznámil to podle BBC britský statistický úřad (ONS). Prudký přírůstek nových případů v Británii následoval poté, co ministr zdravotnictví Matt Hancock varoval, že „se vymkla kontrole“ nová varianta koronaviru odhalená v Anglii.

    Nová mutace koronaviru se v Británii objevila už v září; v listopadu v Londýně tvořila zhruba čtvrtinu případů infekce. V polovině prosince už to byly téměř dvě třetiny, píše BBC. „Anglická“ mutace koronaviru se objevila i v Austrálii, Dánsku, Nizozemsku či Itálii.

  • Stovky lidí se přišly otestovat na Štědrý den

    Lidé se i dnes, na Štědrý den, nechávali testovat na covid-19. Důvodem bylo u mnohých to, že se chystali na návštěvu svých příbuzných a nechtěli je nakazit.

    Veliký zájem byl o testování ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, za dopoledne zvládli pracovníci odběrového místa odbavit téměř 400 zájemců. „Ještě v půl dvanácté čekalo na odběr skoro 100 lidí. Všechny jsme odbavili,“ sdělila mluvčí nemocnice Marie Heřmánková.

    Ve vinohradské nemocnici dnes otestovali 174 lidí, dva z nich měli pozitivní výsledek, řekla mluvčí nemocnice Tereza Romanová.

  • Nigérie ohlásila novou mutaci koronaviru

    V Nigérii identifikovali další variantu koronaviru. Podle afrického střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) jde o jinou mutaci, než je ta zjištěná v Británii a Jihoafrické republice.

    „Je jiného původu než ta v Británii a Jihoafrické republice. Dejte nám čas, je zatím (na vyhodnocení) velmi brzo,“ řekl ředitel afrického CDC John Nkengasong. Podle něj se budou analyzovat další vzorky.

    Zpráva o nové variantě je založená na dvou nebo třech genetických sekvencích, řekl Nkengasong.

  • Francouzský prezident už nemá příznaky nemoci covid-19

    Francouzský prezident Emmanuel Macron už je bez příznaků nemoci covid-19, oznámil dnes podle agentury AFP Elysejský palác. Podle něj už tak prezident může ukončit karanténu, během níž se od minulého čtvrtka izoloval v prezidentské rezidenci ve Versailles. Macron, který navzdory nemoci dál pracoval, v karanténě oslavil v pondělí i své 43. narozeniny.

    Nákaza virem SARS-CoV-2 se u francouzského prezidenta potvrdila 17. prosince a týž den se Macron odebral do karantény na lovecký zámeček La Lanterne ve versailleském komplexu. U Macrona se projevily některé příznaky nemoci covid-19, včetně kašle, únavy a bolesti svalů.

  • Tchajwanské aerolinky dostaly pokutu za nakaženého pilota

    Tchajwanské ministerstvo dopravy potrestalo pokutou milion tchajwanských dolarů (755 000 korun) leteckou společnost EVA Airways za podíl na opětovném zavlečení koronaviru na ostrov. Vláda aerolinky obvinila, že pilot, který za to je odpovědný a byl mezitím propuštěn, nedodržel nařízená preventivní opatření. Tchaj-wan tento týden zaznamenal po 253denní pauze nový případ přenosu koronaviru.

    Období bez koronaviru přerušila tento týden zpráva, že se od novozélandského pilota nakazila jeho místní přítelkyně. Úřady začaly prověřovat jejích 170 kontaktů, nařídily jim buď karanténu, nebo monitorování jejich stavu, dezinfikují se i obchody, které žena navštívila.

  • Bolsonaro: Nejlepší vakcínou proti koronaviru je sám koronavirus

    Nejlepší vakcínou proti koronaviru SARS-CoV-2 je samotný koronavirus, prohlásil ve středu podle agentury EFE brazilský prezident Jair Bolsonaro. Tento politik, který nemoc covid-19 v létě prodělal, už dříve uvedl, že se očkovat nenechá.

    „Já jsem měl nejlepší vakcínu: Byl to virus. A bez vedlejších účinků,“ prohlásil Bolsonaro na setkání se svými příznivci ve městě Sao Francisco do Sul. Většina z účastníků mítinku neměla roušky, uvedla EFE. Také Bolsonaro, který nemoc covid-19 dlouhodobě zlehčuje, se v posledních týdnech účastnil různých veřejných akcí i zasedání vlády bez roušky.

    Brazílie, která má na 210 milionů obyvatel a v této pandemii patří k nejhůře postiženým zemím, zatím žádnou vakcínu neschválila. Jako první z Latinské Ameriky dnes začnou proti covidu-19 očkovat Mexiko a Chile.

  • Německo opět hlásí přes 30 000 nových případů koronaviru

    Německé úřady za uplynulý den ohlásily 32 195 nových případů koronaviru a 802 úmrtí souvisejících s covidem-19, uvedla s odvoláním na Institut Roberta Kocha (RKI) agentura DPA. O den dříve Berlín informoval o 24 740 nově nakažených a 962 zemřelých. Poslední údaj přitom představuje dosavadní denní maximum.

    Dnes oznámené počty jsou vyšší než ty z minulého týdne. Minulý čtvrtek Německo evidovalo 26 923 nově nakažených a 698 úmrtí. Zatím nejvíc nových nákaz, 33 777, se v zemi prokázalo v pátek. Údaj však zahrnoval i 3500 nakažených z Bádenska-Württemberska, kteří nebyli z technických důvodů registrováni ve statistikách z předešlého dne. V Německu, které má přibližně 83 milionů obyvatel, se od počátku pandemie koronavirem SARS-CoV-2 nakazilo bezmála 1,6 milionu lidí, z toho 28 770 nakažených zemřelo. Z onemocnění se zatím vyléčilo kolem 1,2 milionu lidí.

  • Pozitivních bylo skoro 38 procent PCR testů

    Poměr pozitivních PCR testů na nový typ koronaviru ke všem provedeným byl ve středu nejvyšší od začátku epidemie, dosáhl 37,8 procenta. Laboratoře provedly 37 178 odběrů. Nakažených bylo 14 054, což je šestá nejvyšší hodnota.

    Jedná se však pouze o PCR testy, nejsou započítány antigenní, na které se lidé před svátky hromadně hlásili. Ti, kterým antigenní test ukázal pozitivní test, byl odeslán na kontrolní PCR.

    Předchozí rekordní podíl pozitivních testů ze 4. listopadu činil 34,57 procenta, na tento den také připadá nejvyšší denní počet nově hlášených nákaz koronavirem v ČR, 15 725.

  • Iniciativa Pomoc nemocnicím v druhé vlně vybrala přes 2,8 milionu Kč

    Od říjnového spuštění druhé vlny projektu Pomoc nemocnicím, v němž lidé a firmy mohou nemocnicím přispívat na zdravotnické prostředky, hygienické potřeby či potraviny, iniciativa na transparentní účet vybrala přes 2,8 milionu korun. Společnosti také připravily materiální podporu v hodnotě více než 4,5 milionu. Do projektu se dosud zapojilo 15 nemocnic po České republice.

    Do projektu se dosud zapojila například Fakultní nemocnice v Motole, nemocnice v Hradci Králové, Plzni, Kolíně, České Lípě, Kladně, Karviné nebo Českých Budějovicích. Číslo transparentního účtu pro zasílání příspěvků je 3252709036/5500.

  • Lidé se už od rána nechávají testovat na covid-19

    Lidé se i dnes, na Štědrý den, nechávají testovat na covid-19. Důvodem je u mnohých to, že se chystají na návštěvu svých příbuzných a nechtějí je nakazit. Už po půl osmé ráno čekalo několik zájemců před odběrovým místem v pražské Thomayerově nemocnici. Testují také další pražské nemocnice, otevřeno mají zpravidla do 12:00.

    Na otestování PCR testem čekal před osmou hodinou v Thomayerově nemocnici mladý muž, kterému se v pátek v práci udělalo špatně a s praktickou lékařkou se mu podařilo spojit až v úterý. „Na to konto jsem tady na Štědrý den ráno. Je to také v zájmu mých kolegů, protože někteří mi říkali, že by jinak neodcestovali na svátky. Pokud by můj výsledek testu byl pozitivní, museli by stornovat plánované návštěvy, plánované akce,“ řekl ČTK.

  • Ve středu přibylo v Česku 14 054 potvrzených případů

    Ve středu přibylo v Česku 14 054 potvrzených případů nemoci covid-19. Je to nejvyšší denní nárůst za posledních sedm týdnů a jeden z nejvyšších od březnového začátku epidemie. Před týdnem bylo nakažených o zhruba 5700 méně.

    Dál roste i podíl pozitivních testů – z více než 37 000 středečních testů byl prokázán koronavirus u 37,8 procenta z nich. Vyšší hodnotu měl tento ukazatel naposledy 4. listopadu.

    V nemocnicích bylo den před Štědrým dnem 4836 pacientů s covidem, o 160 méně než předchozí den. Do statistik přibylo dalších 112 úmrtí, celkem zemřelo v Česku 10 776 lidí nakažených koronavirem.

  • Nizozemsko nově při příletu ze zemí EU požaduje negativní test

    Nizozemská vláda ve středu večer oznámila, že cestující, kteří se vydají do Nizozemska letecky, se budou muset maximálně tři dny před odletem nechat otestovat na covid-19. Negativní test PCR budou muset po svém příjezdu s platností od úterý předložit cestující z takzvaných rizikových zón, kam patří také státy Evropské unie.

    „Od 15. prosince platilo toto opatření pro země mimo EU. Vláda ho nyní rozšiřuje na všechny lety do Nizozemska,“ uvádí vládní prohlášení.

  • Facebook stáhl účet kuchaře, který šířil dezinformace o covidu-19

    Facebook odstranil profil vlivného australského kuchaře Peta Evanse poté, co celebrita opakovaně zveřejňovala dezinformační příspěvky o koronaviru. Dnes o tom informoval zpravodajský portál BBC.

    Evans, který měl na sociální síti přibližně 1,5 milionu sledujících, šířil konspirační teorie o covidu-19 a vakcínách. Facebook již dříve odstraňoval jednotlivé jeho příspěvky, které vyhodnotil jako dezinformační, nyní ale stáhl celý šéfkuchařův účet. Evans se svými fanoušky sdílel teorie popírané odborníky týkající se například závažnosti viru, nošení roušek a vakcín, píše BBC.

  • Izrael čeká od neděle už třetí plošná uzávěra

    Izraelská vláda dnes oznámila, že v neděli odpoledne začne v zemi platit třetí plošná uzávěra, která má zamezit nárůstu případů covidu-19. Opatření bude trvat nejméně dva týdny, a pokud v tomto období výrazně neklesne počet úmrtí souvisejících s covidem-19, bude prodlouženo o dalších 14 dní, informuje deník The Times of Israel.

    V Izraeli, který má necelých devět milionů obyvatel, úřady ve středu informovaly o 3805 pozitivních případech za předchozí den.

    Nová opatření znemožní obyvatelům Izraele navštěvovat domácnosti jiných lidí vyjma členů nejužší rodiny a vzdálit se od domova na víc než kilometr. Výjimku budou tvořit například cesty na očkování. Omezení také předpokládají uzavření obchodů nebo snížení kapacity veřejné dopravy na 50 procent. Restaurace budou moci doručovat jídlo a pití domů, bude ale platit zákaz prodeje s sebou. Plánovaná uzávěra se podobá té, která v zemi začala platit v září. Na rozdíl od podzimních opatření ale nyní bude s určitými omezeními fungovat vzdělávací systém.

  • Na Ukrajině už přes milion případů

    Na Ukrajině se už potvrdilo více než milion nákaz koronavirem. Oznámil to dnes tamní ministr zdravotnictví Maksym Stepanov. Do dnešního dne v zemi s covidem-19 zemřelo 17 395 lidí.

    Ukrajina má zhruba 42 milionů obyvatel a denně tam přibývá nyní více než 10 000 nových případů.

  • R je 1,34

    Dál roste reprodukční číslo udávající průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného. Nyní je 1,34. Z údajů na webu Ministerstva zdravotnictví vyplývá, že se zhoršují i další ukazatele, z nichž se hodnota indexu vypočítává.

Reklama

Hlavní zprávy