Hlavní obsah

Pro přepravu po Uherském Hradišti půjde od dubna využít sdílená kola

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Pro přepravu po Uherském Hradišti budou moci lidé od dubna využít sdílená kola. K dispozici jim bude 75 jízdních kol městského typu provozovaných společností Nextbike.

Článek

Kola a 45 vymezených stanovišť, kde si je půjde vypůjčit, mají jednotný design, první čtvrthodina bude zdarma. Lidé budou mít možnost si na kterémkoli stanovišti kolo zapůjčit a na jiném, nebo i na původním stanovišti, vrátit. „Služba směřuje k podpoře možnosti rychlého přesunu v rámci města bez nutnosti užít vlastní kolo, případně osobní vozidlo,“ uvedl mluvčí radnice Jan Pášma.

K operativnímu využití sdílených kol je určena aplikace pro mobilní zařízení, která je k dispozici na webových stránkách společnosti Nextbike. „Registrovanému uživateli už jen postačí načíst QR kód na sdíleném jízdním kole a může vyrazit. Pro zájemce, kteří nebudou mít k dispozici chytrý telefon, bude možné zapůjčení kola přes zákaznickou linku,“ uvedl Pášma. S jedním účtem u Nextbike navíc podle něj lze využít modrá sdílená kola v dalších 15 městech ČR a 27 zemích po celém světě. S jednou aplikací se tak lidé mohou projet například i v Brně a Ostravě, ale třeba také v chorvatském Splitu nebo Zadaru.

Vzhledem k tomu, že jde o pilotní projekt na období jednoho roku, je možné, že se místa pro zapůjčení kola budou časem měnit či doplňovat. Sdílení jízdních kol zavádí Uherské Hradiště jako podporu udržitelné mobility. „Aby měla opravdu smysl, bude město tuto službu spolufinancovat a prvních 15 minut jednotlivé jízdy bude možné na sdíleném kole absolvovat zdarma. Tato doba může pokrýt většinu cest v rámci města. Kolo lze samozřejmě využít i na delší časový úsek, který bude po čtvrt hodině jízdy zpoplatněn sazbou 24 korun za 30 minut užívání kola,“ doplnil mluvčí.

Pro pravidelné zájemce o sdílená kola po delší časový úsek provozovatel nabídne i zvýhodněné tarify, měsíční za 149 korun a roční za 899 korun. Více informací o fungování sdílených kol v Uherském Hradišti je na webových stránkách provozovatele.

Reklama

Doporučované