Hlavní obsah

Proč je plyn drahý? Zásobníky jsou poloprázdné a Rusové nestíhají

Foto: Unsplash - Quinten de Graaf

Ilustrační foto.

Reklama

Ruský dodavatel plynu Gazprom čelí nepříjemné situaci. Z výpočtů agentury Bloomberg vyplývá, že společnost musí navýšit produkci, aby zajistila dostatek energie pro nastávající zimu.

Článek

Touto roční dobou energetické společnosti v Evropě obvykle doplňují zásobníky plynu, uzavírají smlouvy o dodávkách plynu a provádějí rutinní údržbu, která je nutná k přípravě na nadcházející zimu.

Letos jsou však zásoby plynu malé a ani ruský dodavatel západním státům nepomůže. Sám má před sebou náročný cíl, který musí splnit, chce-li udržet ruské obyvatelstvo během zimy v teple.

Ceny energií stoupají

Gazprom má pouhé dva měsíce na to, aby manko dohnal a chybějící plyn dodal. Ruský ministr energetiky Nikolaj Šulginov očekává, že společnost stihne splnit vytyčené cíle v oblasti rezerv zemního plynu do 1. listopadu. Ruský gigant tak bude muset čerpat z podzemí takové množství plynu, které odpovídá zhruba 80 procentům denního vývozu do západních států Evropy.

I když jde o náročnou situaci, jsem si jist, že cíl splní.
Tom Marzec-Manser, vedoucí evropský analytik plynu v ICIS

Agentura Bloomberg na základě údajů Gazpromu vypočítala, že to pro Evropu znamená špatnou zprávu. Kontinentu totiž dochází čas na posílení vlastních zásob před topnou sezónou. Země jako Velká Británie, Španělsko, Německo i Česko navíc bojují s inflací, kterou drahý zemní plyn i elektřina jen umocní. A Rusko, které je klíčovým dodavatelem plynu, řeší vlastní kapacitní nedostatky.

„Aby Gazprom dosáhl určeného cíle, musí upřednostnit dodávky mimo Evropu,“ řekl pro Bloomberg Tom Marzec-Manser, energetický analytik společnosti ICIS. „I když jde o náročnou situaci, jsem si jist, že cíl splní,“ dodal.

Rusko se nejdříve zaměří na sebe

Evropské ceny plynu rostou, přestože je v tomto ročním období poptávka obvykle nízká. Zásoby v regionu jsou nejnižší za více než deset let poté, co řada úložišť zůstala po náročné zimě poměrně vyčerpaná. Zvyšování zásob navíc podle Bloombergu nebude snadné, jelikož Rusko omezilo dodávky plynu.

Podle Marie Shaginaové, výzkumnice politických rizik v Centru pro východoevropská studia na univerzitě v Curychu, jsou letošní zásoby plynu zhruba o 50 procent nižší než v minulých letech. Uvedla to pro Svobodnou Evropu.

Rusko je největším evropským dodavatelem, ale samo o sobě je i velkým spotřebitelem plynu. Země chce mít do 1. listopadu v domácích zásobách rekordních 72,6 miliardy metrů krychlových, což je podle Bloombergu zhruba dvojnásobek úrovně z konce června.

Aby Rusko dosáhlo svého cíle, bude muset skladovat zhruba 280 milionů metrů krychlových denně. Produkce Gazpromu se blíží 10letým maximům, ale zároveň rostla kvůli abnormálně tuhé zimě a letním vedrům i domácí spotřeba.

„Je logické, že se Gazprom nejdříve zaměří na domácí úložiště a poté bude řešit tok plynu do Evropy,“ řekl Nick Campbell, ředitel Inspired Energy.

Ruská hra

List Financial Times již dříve upozornil, že kromě těžby samotné jde i o politiku ruského ropného koncernu Gazprom.

Ten odmítal posílat surovinu přes Ukrajinu, čímž mimo jiné tlačil na dokončení kontroverzního plynovodu Nord Stream 2. Výsledkem bylo, že ceny v Německu na burze v Lipsku vyskočily od poloviny června do konce července o 45 procent. V Británii se dokonce burzovní ceny vyšplhaly nejvýš od roku 2005.

Reklama

Související témata:

Doporučované