Hlavní obsah

Čeká plyn stejný osud jako elektřinu? Ceny porostou, ale ne o tolik

Foto: Pixabay

Na účtech domácností, které využívají plyn pouze na vaření, se zdražení promítne jen málo.

Reklama

Ceny plynu na burzách jdou nahoru. Kvůli nejisté situaci v době covidu však může být i hůř, což pocítí i domácnosti. Pokud na plynu pouze vaří, zaplatí jen drobné navíc. V případě topení cena vzroste o jednotky procent.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Účty za energii se v českých domácnostech vyšplhají do výše, které nedosáhly za poslední dekádu. Stoupají totiž velkoobchodní ceny plynu a elektřiny, což dříve či později uvidí i spotřebitelé. Do konečných cen plynu se však obchodování na burze promítne méně než u elektřiny.

„Za růstem cen plynu je hlavně dlouhá zima. Vyprázdnila plynové zásobníky, které je třeba doplnit, a tak je po plynu poptávka,“ vysvětluje okolnosti Roman Gazdík, mluvčí skupiny ČEZ, největšího českého dodavatele elektřiny a plynu. V okamžitých zásobách je tak méně plynu než v minulých letech.

Kvůli vyšší spotřebě jsme museli v prvním čtvrtletí dokupovat pro naše zákazníky plyn za vyšší ceny než v minulosti.
Miroslav Vránek, mluvčí Pražské plynárenské

S tím souvisí i vyšší spotřeba v prvních měsících roku. „V prvním čtvrtletí jsme museli dokupovat pro naše zákazníky plyn za vyšší ceny než v minulosti. Prodejní ceny jsme nijak neměnili, protože jsme tuto zátěž na naše zákazníky v současné složité době nechtěli přenášet,“ potvrdil Miroslav Vránek, mluvčí Pražské plynárenské. Dodává však, že nízké ceny nejsou za současné situace z dlouhodobého hlediska udržitelné.

Růst ceny na burzách také pohání zotavující se ekonomiky z pandemické krize, kdy v Evropě a Asii roste spotřeba plynu. „V tuto chvíli trhem stále zmítá covidová nejistota. Nikdo pořádně neví, co bude, jak se vyvinou tržní podmínky a jak se bude vyvíjet průmysl. Tato nejistota se zásadně promítá do růstu cen,“ říká ředitel společnosti Yello Česká republika Michal Kulig. Trh stále vyčkává návrat k předpandemickému stavu, s nímž souvisí i nárůst poptávky.

Za růst cen může také nižší těžba v Severním moři a omezení dovozu plynu z Ruska, protože tamní ropný koncern Gazprom odmítá posílat energii přes Ukrajinu. Podle deníku Financial Times tím také tlačí na dokončení plynovodu Nord Stream 2, který Ukrajinu obchází. Ceny suroviny na burze v Lipsku tak vyskočily nejvíc od roku 2005. Od konce června do poloviny července narostly o 45 procent.

Dalším faktorem je cena emisních povolenek, která roste kvůli tlaku Evropské unie na snižování emisí. Loni se povolenky EU obchodovaly za 25 eur za kus, letos v květnu už překonaly hranici 50 eur, tento měsíc však dosáhly dosavadního maxima 57 eur.

„Výroba elektřiny z uhlí je tak ztrátová a přechází se na výrobu elektřiny z plynu, protože díky nižšímu emisnímu faktoru zemního plynu je při jeho použití potřeba méně povolenek,“ popisuje Kulig. Tím se poptávka po plynu ještě zvyšuje jak v Evropě, tak v Asii.

„Do Asie v současnosti míří většina tankerů s LNG,“ dodává Kulig.

Velkoobchodní cena je oproti létu roku 2020 více jak dvojnásobná.
Michal Kulig, ředitel společnosti Yello ČR

Podle něj jsou aktuální ceny plynu nejvýše od roku 2012. „Velkoobchodní cena je dokonce oproti létu roku 2020 více než dvojnásobná. V srpnu 2020 byla velkoobchodní cena komodity plyn zhruba 15,1 eura za MWh a dnes téměř 30,5 eura za MWh,“ popisuje Kulig.

Na účtech domácností, které využívají plyn pouze na vaření, se zdražení promítne jen málo. Pokud však lidé plynem i topí, pocítí růst cen výrazněji. „Tam je cena zásadní a samozřejmě při smlouvách na dobu neurčitou nebo při opětovném uzavření fixované smlouvy předpokládáme navýšení okolo pěti procent,“ počítá Kulig.

Většina dodavatelů nakupuje plyn na několik let dopředu, takže se spotřebitelů v blízké době příliš nedotkne. „Aktuálně nepřipravujeme zvýšení cen plynu pro naše zákazníky, nicméně situaci pozorně sledujeme a máme připraveny dle vývoje různé scénáře reakce na situaci,“ uvedl Vránek.

Dnes však nepočítáme, že by mělo dojít k nějakým dramatickým cenovým změnám. Záleží, kam se bude ubírat situace na trhu, zda nás velkoobchodní ceny nedonutí s našimi cenami pohnout.
Linda Filuzsová, mluvčí společnosti Innogy

Například společnost Innogy nakupuje plyn s dvouletým předstihem. „Proto můžeme držet nižší ceny dlouhodoběji,“ uvedla mluvčí Innogy Linda Filuzsová s tím, že dodavatel plynu předpokládá, že vývoj cen zhodnotí znovu na podzim.

„Dnes však nepočítáme, že by mělo dojít k nějakým dramatickým cenovým změnám. Záleží, kam se bude ubírat situace na trhu, zda nás velkoobchodní ceny nedonutí s našimi cenami pohnout,“ dodává.

Podobně mluví i ČEZ. „Nakupujeme plyn průběžně až na tři roky dopředu, takže náhlé pohyby na burzách dokážeme touto strategií dobře vyrovnat. V nejbližší době změny u hlavních produktů neplánujeme a ceny se budeme snažit udržet co nejdéle,“ říká Gazdík.

Surovinu nakupuje dopředu i společnost E.ON. „Zvyšování cen pro naše zákazníky v dohledné době neplánujeme,“ sdělila vedoucí korporátní komunikace E.ON Martina Slavíková.

Dodavatelé doporučují zákazníkům, aby spoléhali na smlouvy s dlouhodobou fixací ceny zemního plynu, což je ochrání proti výkyvům cen na burzách. Do konce platnosti smlouvy tak domácnostem nehrozí nárůst nasmlouvané ceny.

Reklama

Doporučované