Hlavní obsah

Proč nemá rád označení Havlův fotograf? Fotil pro nejprestižnější zahraniční magazíny i Bílý dům

Jiří Jírů nemá rád nálepku „Havlův fotograf“. Přesto na toto období vzpomíná rád.Video: Krystína Gregorová

 

Reklama

Protože žije v Česku jen napůl, jeho jméno možná znát nebudete. Svými úspěchy se ovšem řadí mezi naše nejúspěšnější fotografy. Jiří Jírů focením žije. Ať už ukazoval fotky Michaela Jacksona, Václava Havla nebo dětí od sousedů, popisoval je se stejným nadšením.

Článek

K focení ho přivedl strýček. Legendární fotograf Václav Jírů, který v roce 1957 založil a vedl čtyřjazyčnou fotografickou revue Fotografie. Zároveň fotil i v Divadle Vlasty Buriana a v Osvobozeném divadle – tedy ty největší hvězdy první republiky. Sám začal jako profesionální fotograf v roce 1966 a nemá problém přiznat, kdo mu podal pomocnou ruku: „Tenkrát mně můj strejda pomohl dostat se do nějakých místních novin. Květy, Svět v obrazech a také nějaký časopisy, kde jsem občas pro ně fotil,“ vzpomíná.

Pak přišel rok 1968. Jiří emigroval a za manželku si vzal Američanku. Možnost práce na domácí scéně se tak na nějakou dobu uzavřela. Naštěstí měl talent a jeho manželka kontakty. Během několika let se stal naším tehdejším nejúspěšnějším fotografem v zahraničí: „Tak jsem se dostal až do New York Times, Business Week, News Week, People. Prostě ty největší noviny a publikace.“

Žil v Bruselu a právě tam se tenkrát úplnou náhodou dostal i k práci pro Pražský hrad. Když totiž zemřel belgický král Baudouin, tehdejší prezident Václav Havel se zúčastnil jeho pohřbu. A Jírů se jednoho ze členů prezidentova týmu zeptal, zda má svého fotografa. A odpověď byla pro světaznalého fotografa nepochopitelná. Na hradě fototgrafa nemají, protože ten poslední utekl s negativy. Reakce Jírů byla jasná: „Já bych to celkem rád dělal. A on říká, tak si napište dopis na Hrad a uvidíme. Tak jsem ho poslal, oni si mě pozvali na Hrad. Řekli mi, že by mě pan prezident bral, ale nemá na mě rozpočet. Že si na materiál musím najít sponzora a můj plat bude 370 kč hrubého měsíčně. No a mně to přišlo tak směšné, že jsem řekl, že to beru.“

Které světové hvězdy si našel hledáček jeho fotoaparátu, proč nemá rád označení „Havlův fotograf“ a na kterou práci je nejpyšnější?

To zjistíte v úvodní reportáži, která je součástí magazínu Slavní. V premiéře jej můžete sledovat každou neděli od 21:10 na celoplošné Televizi Seznam.

Reklama

Související témata:

Doporučované