Hlavní obsah

Proč nestačilo chytit Ratha s krabicí plnou peněz? Ministr mluví o citlivém případu

Ministr Pelikán o nervózních politicích a účelových průtazích renomovaných advokátů.

 

Reklama

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) v rozhovoru pro Seznam mluví o průtazích v politicky citlivých kauzách, nervozitě některých politiků z vyšetřování korupce a taky o tom, jak už se on sám těší zpátky do advokacie.

Článek

„Já prostě nesouhlasím s tím, co řekl vrchní soud, a ono je to pro ten Rathův případ natolik závažné, že bylo potřeba to přetavit do prostředku, který ze zákona mám, a to je stížnost k Nejvyššímu soudu," vysvětluje Robert Pelikán celkem neobvyklý krok, jenž zvolil minulý týden.

Ministr podal stížnost kvůli zrušení verdiktu v případu Davida Ratha. Stejně jako pražské vrchní státní zástupkyni Bradáčové se mu nelíbí postup, kdy vrchní soud označil klíčové odposlechy v případu za nezákonné.

Na Nejvyšším soudu teď bude, aby rozhodl, kdo má pravdu. Bude-li souhlasit s ministrem, pak se mimo jiné vrátí do případu opět všechny pořízené odposlechy, které zachytily hovory bývalého středočeského hejtmana, dalších představitelů středočeské ČSSD a zástupců různých stavebních firem, jak se baví o přebírání a porcování peněz.

Nejdražší obhájci dělají průtahy

Otázkou teď zůstává, proč vrchní soud přistoupil ke zpochybnění odposlechů jako klíčového důkazu. Ministr Pelikán na otázku, zda v případu nehrají roli politické tlaky, říká: „I justice je složená z lidí. Lidé jsou nedokonalí, chybující a my se snažíme, aby těch selhání a chyb bylo co nejméně."

?Viditelné a sledované kauzy, jako je například případ Davida Ratha či bývalého premiéra Nečase a jeho manželky Jany, se často podle něj kvůli procesním průtahům vlečou.

„Samozřejmě všechny tyhle případy, kde ti nejdražší obhájci mají neomezené rozpočty a dělají všechno pro své klienty, spočívají v procesních průtazích. Tyhle věci ale nemůžete poměřovat s tím, jak funguje běžně justice, když jde o nějaký obyčejný úvěrový podvod nebo krádež v samoobsluze."

Někteří politici jsou zatraceně nervózní

Ministr spravedlnosti v rozhovoru také komentuje zásadní politický střet se sociální demokracií a dalšími stranami o reorganizaci policie, kterou loni v létě provedl policejní prezident Tomáš Tuhý a ministr vnitra Milan Chovanec.

„Myslím, že někteří politici některých stran jsou zatraceně nervózní, protože dokonce ani ta reorganizace úplně všechno nezastavila," říká Pelikán a naznačuje, že právě usnesení Poslanecké sněmovny z minulého týdne, aby vláda ztrestala státní zástupce, kteří vstupovali do politického života a medializovali neprověřené informace, ukazuje na nervozitu některých politiků.

Reklama

Doporučované