Hlavní obsah

Proč platíte u zubaře tisíce a bude hůře? Odpovídal jejich nový šéf Roman Šmucler

Rozhovor s prezidentem České stomatologické komory Romanem Šmuclerem.

 

Reklama

Nový zub stojí desítky tisíc korun. A sehnat dobrého zubaře není dnes vůbec jednoduché. Změní tohle nový šéf České stomatologické komory? V rozhovoru pro Seznam Zprávy odpovídal lékař Roman Šmucler.

Článek

Nový šéf stomatologů Roman Šmucler říká, že z některých obcí brzy úplně zmizí zubařská péče. „Brzy z jedné obce symbolicky vypravíme zubařský pohřeb,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam.

Stomatologové Šmuclera do čela komory zvolili loni v listopadu. Do funkce nastupuje dnes místo současného prezidenta Pavla Chrze, který vedl komoru od roku 2008 a post neobhajoval.

Když pečujete o zuby, ušetříte na auto

Doplatky na péči mají smysl, protože se lidé o své zuby víc starají, tvrdí nastupující prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

„Zubní kaz mít nemusíte, když pečujete o svůj chrup. Kdo tak činí, ušetří si minimálně na jedno auto, nemluvě o bolesti a jiných problémech,“ tvrdí Šmucler. Podobně by podle něj mohl stát lidi odradit od přejídání nebo kouření.

Zavedení nadstandardů, za něž si lidé připlatí, podporuje i v jiných oborech. „To, že si člověk nemůže doplatit léčbu, která je třeba méně bolestivá nebo s kratší rekonvalescencí, je vysloveně proti lidským právům,“ uvedl.

Nejlevnější je prevence 

 „Jakmile se vrtá, už je pozdě,“ řekl Šmucler. Klíčové je podle něj naučit lidi si zuby čistit. V tom vidí i úlohu škol a zdravotní výchovy, návrat k systému školních zubařů ale nepodporuje. „Vím, že mnoha rodičům vyhovovalo se o chrup dětí nestarat. Dvakrát za rok ho spravil stát a dohlížely na to učitelky,“ dodal. Podobně není řešením ani státem placená zubní hygiena. Jenom pro děti by podle něj stála miliardy korun.

Jaké máte zkušenosti se zubaři vy a musíte za zuby platit vysoké částky? Podělte se s námi o svoje názory ve videokomentářích.

Reklama

Související témata:

Doporučované