Hlavní obsah

Proč Saúdové prodávají rodinné stříbro? Chystají se na budoucnost

Rozhovor s ekonomem Štěpánem Křečkem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ropná firma Saudi Aramco, která až dosud zcela patřila Saúdské Arábii, zažila fantastický první den na burze. Co chtějí Saúdové udělat se získanými prostředky, vysvětluje ekonom Štěpán Křeček.

Článek

Akcie ropné společnosti Saudi Aramco mají za sebou první den na burze a zažily rekordní nárůst. Cena jejích akcií rostla o povolené maximum, tedy o deset procent. „Pokud se podobného úspěchu dočkají i zítra, mohla by hodnota firmy z pohledu tržní kapitalizace překonat dva biliony dolarů, což se ještě nikomu nepodařilo,“ říká pro Seznam hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Saúdská Arábie získala z primární nabídky akcií firmy 25,6 miliardy dolarů. Nabídka akcií Aramco překonala i vstup na burzu čínské firmy Alibaba, která z prodeje akcií v roce 2014 získala 25 miliard dolarů.

„Ropa je ve světě aktuálně velice důležitá, do budoucna tomu ale tak být nemusí a Saúdská Arábie si to dobře uvědomuje. Bez ropy už totiž nebude tak významnou zemí, jakou je doposud. Saudi se tak snaží diverzifikovat, tedy investovat do nových odvětví,“ říká Štěpán Křeček. Na investice do dalších odvětví je zapotřebí velký kapitál, který přináší právě prodej akcií. „Investice je vždy riziko. Když se nevydaří, mohl by to být pro zemi problém. Pokud se ale plán Saúdské Arábii povede, může se stát opravdovou velmocí v různých odvětvích,“ dodává.

Aramco je největším producentem ropy na světě a na globální produkci se podílí zhruba deseti procenty. Podnik v loňském roce vytvořil čistý zisk 111 miliard dolarů, což z něj učinilo nejziskovější firmu na světě.

„Pořád se čekalo, kdy Saudi Aramco vstoupí na burzu. Dlouho se to odkládalo, bylo kolem toho plno spekulací. Teď se to ale podařilo a hned první den firma slaví tak obrovský úspěch,“ říká Křeček.

Reklama

Doporučované