Hlavní obsah

Proč si Zeman hlídá spor o Peroutku? Dělá to prý pro republiku, uvedli jeho právníci

Foto: Profimedia.cz

Miloš Zeman

Reklama

Peroutkova vnučka Terezie Kaslová se ve sporu o Peroutkově článku bude soudit s Ministerstvem financí. Autor výroku Miloš Zeman do řízení vstupuje jako vedlejší účastník. Proč?

Článek

Spor vnučky Ferdinanda Peroutky, která soudně žádá omluvu za nedoložené výroky prezidenta Miloše Zemana na adresu významného prvorepublikového a poválečného novináře, dostal tento týden nečekaný vývoj.

Stát bude ve sporu zastupovat Ministerstvo financí a samotný prezident, kvůli němuž se spor vede, se k řízení přidal jako vedlejší účastník sporu.

Podle právníka Peroutkovy vnučky to Zeman udělal nejspíš proto, aby mohl na spor dohlížet.

„Očekávám, že díky přenesení na Ministerstvo financí by se Miloši Zemanovi tento spor mohl trochu dostat z rukou. Aby na spor mohl dohlížet, učinil prezident tento krok,“ uvedl pro Seznam zástupce Kaslové František Vyskočil.

Vedlejší účastník řízení – jak dodává Vyskočil – má ve sporu podobná práva jako hlavní účastník. Osoba prezidenta se totiž klasického sporu v civilním řízení účastnit nesmí, v roli vedlejšího účastníka ale působit může.

„Vnímám to tak, že se prezident tímto krokem bude snažit kontrolovat vývoj sporu. On sám totiž uvádí, že jako původce výroků, které jsou nyní předmětem sporu, má zájem na tom, jak celá pře dopadne. A tak je při obraně Ministerstva financí připraven poskytnout mu součinnost,“ uvedl Vyskočil.

Redakce Seznam požádala o vyjádření i mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka. Ten ale odkázal na prezidentova advokáta Marka Nespalu. Za něj následně (z důvodu jeho nepřítomnosti) odpověděl koncipient z jeho advokátní kanceláře David Rousek.

„Pan prezident, jakožto původce výroku, má v souladu s ustanovením § 93 zákona č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, nepochybně zájem na výsledku sporu. Právě proto vstoupil prostřednictvím svého právního zástupce JUDr. Nespaly do předmětného řízení coby vedlejší účastník. Tímto postupem pana prezidenta je tak sledován zejména zájem České republiky, jež je v daném řízení v pozici strany žalované,“ napsal Seznamu Rousek.

Zeman 27. ledna 2015 v projevu k výročí konce holokaustu řekl o Peroutkovi, že napsal v časopisu Přítomnost článek s titulkem Hitler je gentleman. Zároveň mu přisoudil výrok „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“. Posléze se ukázalo, že autorem citátu je Jan Stránský.

Stát prostřednictvím Kanceláře prezidenta republiky (KPR) zažalovala Peroutkova vnučka Terezie Kaslová a požadovala omluvu za Zemanovy výroky na adresu Peroutky. Justice jí přiznala nárok na omluvu za to, že prezident označil jejího děda za autora článku „Hitler je gentleman“. Za chybu u Stránského výroku a úvahu o fascinaci intelektuálů zrůdným učením se Česká republika podle verdiktu omlouvat nemusela. Po rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS) bude muset věc Obvodní soud pro Prahu 1 posuzovat znovu.

Podle NS byl použit nepatřičný zákon a za stát neměla jednat KPR, ale jiná instituce. Soud také v odůvodnění uvedl, že pokud prezident při výkonu své funkce někomu způsobí újmu, lze žalovat stát a žádat náhradu.

Článek v Přítomnosti se Pražskému hradu nalézt nepodařilo, podle historiků neexistuje.

Reklama

Doporučované