Hlavní obsah

Proč zemřela zdravotní sestra? Policie uzavřela roli Prymuly a Vojtěcha

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a jeho tehdejší náměstek Roman Prymula.

Reklama

Zdravotní sestra Věra H. letos na jaře onemocněla koronavirem. Později zemřela na infarkt. Policie zjišťovala, jak k jejímu úmrtí mohl přispět stres vyvolaný i reakcemi politiků z vedení Ministerstva zdravotnictví.

Článek

Policie ukončila prověřování jednoho z prvních úmrtí v řadách zdravotnického personálu během koronavirové pandemie.

Jde o případ, kdy na konci března zemřela 48letá zdravotní sestra Věra H. z plicního oddělení Thomayerovy nemocnice v Praze.

Zdravotnice se sice nakazila koronavirem, ale ten přímou příčinou úmrtí nebyl. Zdravotní sestra podle dřívějších zjištění zemřela na infarkt.

Policisté však prověřovali, zda a případně jak k jejímu úmrtí mohl přispět stres, který mohly vyvolat výroky tehdejšího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za hnutí ANO) a jeho náměstka Romana Prymuly.

Adam Vojtěch tehdy na tiskové konferenci mimo jiné řekl, že koronavirovou nákazu do Thomayerovy nemocnice zavlekl její personál, ač měl podle něho dostatek ochranných pomůcek.

Jenže se ukázalo, že v případě zmíněné zdravotní sestry to nebyla pravda. Zdravotnice se totiž podle dostupných informací nakazila od taxikáře. Shodou okolností od toho, který se stal zřejmě prvním covidovým pacientem s opravdu těžkým průběhem nemoci.

Zdravotnici Věru H. přitom považovali kolegové za velmi zodpovědnou. Po její smrti uvedli, že Vojtěchova slova vzala velmi vážně a velmi osobně. Podle kolegů říkala, že snad podá výpověď. A na svém Facebooku psala, že dostatek ochranných pomůcek na rozdíl od ministrova tvrzení nebyl.

S trestním oznámením se po úmrtí zdravotní sestry obrátil na policii lékař Jan Hnízdil.

Závěr vyšetřování nakonec policie napsala Hnízdilovi do tří vět. V té nejdůležitější policistka Kateřina Zemanová z Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia napsala: „Provedeným šetřením nebylo zjištěno, že by byl v dané věci spáchán jakýkoliv trestný čin nebo spácháno jiné protiprávní jednání.“

Že k takovému závěru policisté dospěli, potvrdila pro Seznam Zprávy i obvodní státní zástupkyně pro Prahu 4 Blanka Valsamisová, jejíž podřízený případ dozoroval.

Hnízdil proti výsledku vyšetřování stížnost nepodal.

„Považoval jsem za morální povinnost trestní oznámení podat. Pokud výroky pana Vojtěcha a pana Prymuly nebyly shledány nezákonnými, považuji je za mimořádně urážející a nemravné (nejen vůči zesnulé zdravotní sestře, ale vůči všem zdravotníkům),“ dodal Hnízdil.

Vyšetřování tím definitivně skončilo.

Reklama

Doporučované