Hlavní obsah

Prodej vstupenek na zahajovací koncert Lípy Musicy jen online

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Organizátoři dnes odstartovali prodej vstupenek na zahajovací koncert 20. ročníku Mezinárodního festivalu Lípa Musica. Hvězdou večera bude renomovaná violoncellistka Michaela Fukačová.

Článek

V programu Dvořák Gala ke 180. výročí narození Antonína Dvořáka ji 11. září 2021 v Divadle F. X. Šaldy v Liberci doprovodí Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Vstupenky v cenách od 400 do 1200 korun se letos prodávají pouze online. Festivalová pokladna zůstává kvůli koronavirovým opatřením uzavřena, řekla dnes ČTK mluvčí festivalu Lucie Johanovská.

Festival Lípa Musica začínal v roce 2000 jako přehlídka duchovní hudby s pěti koncerty, postupně se rozšířil i do sousedních regionů a v posledních letech je na programu pravidelně kolem dvou desítek akcí. Koncerty se tradičně konají nejen v Libereckém, ale i v Ústeckém kraji a také v sousedním Sasku. Kvůli koronavirové pandemii museli ale při letošním 19. ročníku organizátoři německou část zrušit a program několikrát měnili.

Zahájení letošního ročníku mělo být původně v režii světově proslulého souboru hráčů na historické nástroje L’Arpeggiata. Koronavirus ale donutil pořadatele zcela změnit dramaturgii, a tak v Liberci zaznělo Händelovo oratorium Mesiáš v podání Collegia 1704 a českých pěvců. Třeba recitál Josefa Špačka v Oblastní galerii v Liberci byl pouze online na internetu. Zcela zrušit museli organizátoři koncert Jurkovičovy ukolébavky, který se měl uskutečnit 19. října na zámku v Doksech.

Liberecký kraj zařadil festival Lípa Musica mezi 16 nejvýznamnějších akcí, na jeho organizaci dal letos 1,1 milionu korun. Zahajovací koncert příštího jubilejního ročníku bude už popáté Koncertem pro Liberecký kraj. „Lípa Musica dávno přerostla své působiště. Zakladatel Martin Prokeš a jeho spolupracovníci dodávají festivalu vysokou úroveň. Liberecký kraj festivalu pomáhá a v tomto trendu hodláme pokračovat. Díky podpoře kultury je totiž možné udržovat a pěstovat dědictví od předcházejících generací,“ řekla náměstkyně hejtmana pro kulturu Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj).

Reklama

Doporučované