Hlavní obsah

Proindická propaganda na půdě EU. Síť sahá i k českým europoslancům

Foto: EU Disinfo Lab

Mapa zobrazující země, do kterých síť zasahuje.

Reklama

Nevládní organizace EU Disinfo Lab se nedávno pochlubila s odhalením sítě proindických falešných webů, jejichž cílem mělo být ovlivňování rozhodování europarlamentu v otázkách lidských práv a šíření propagandy proti Pákistánu. S ním má Indie dlouholeté spory. Lidé spojení s proindickou propagační sítí ale měli být také v kontaktu s europoslanci. Ty české nevyjímaje.

Článek

Podle zprávy bruselské nevládní organizace EU Disinfo Lab koordinovaná síť 265 webů funguje v 65 zemích. Kromě falešných serverů tvářících se jako oficiální stránky evropských orgánů došlo k odhalení i falešných nevládních organizací, které v evropských městech pořádaly lidskoprávní protesty a kampaně.

Výzkumníci z EU Disinfo Lab zjistili, že součástí sítě jsou i skupiny zodpovědné za protipákistánské lobbistické akce v Evropě. Globální síť proindických falešných webů a think tanků se podle nejnovějších výzkumů zaměřovala mimo jiné na ovlivňování rozhodování evropských orgánů.

Kdo, co?

Začátkem října upoutal pozornost Bruselu web EP Today, server, který se na první pohled jeví jako informační servis europarlamentu, jeho obsah tomu ale neodpovídá. Mezi nezvyklým počtem zpráv majících původ na serverech jako Russia Today nebo Voice of America se vyskytla ještě jiná anomálie. Neobvyklý výskyt proindicky – protipákistánsky laděných textů.

Foto: EU Disinfo Lab

Jeden ze serverů tvářící se jako online časopis Evropského parlamentu. Ve skutečnosti za ním stojí indická Srivastava Group.

Články na podporu zájmů indické vlády měly i své autory, jejichž jména se na serveru objevovala pravidelně. Členy Evropského hospodářského a sociálního výboru Henriho Malosse a Madi Sharmu a europoslance Fulvia Martuscielloho a Ryszarda Czarneckého.

Stopy vedou do Indie

Po prozkoumání kontaktních údajů a historie IP adres došla nevládní organizace EU Disinfo Lab k souvislostem mezi EP Today s indickou holdingovou společností Srivastava group. Na svých internetových stránkách společnost prohlašuje, že pod její zájmy spadají oblasti „přírodních zdrojů, čisté energie, zdravotnictví, tištěná média a publikace“.

Na Srivastava group je napojeno hned několik dalších organizací, včetně jejich dceřiné společnosti Mezinárodní institut pro nezařazená studia (IINS), který sponzoroval kontroverzní návštěvu pravicových poslanců Evropského parlamentu v Indii spravovaném Kašmíru.

„Madi efekt“

Anebo britská feministická organizace WESTT mající v Bruselu lobbistické zájmy, kterou založila Madi Sharma.

Právě ji označilo EU Disinfo Lab za centrálu celé dezinformační sítě. Madi Sharma, výrazněji proslavenější v Indii než v Evropě, stojí v čele Ženského ekonomicko-sociálního think tanku (WESTT), tvářícího se jako nevládní organizace. Finanční zdroje, které do WESTTu ale tečou primárně, poskytuje indická lobbistická společnost IINS.

Kauza Maledivy

V prosinci 2017 oslovila Madi Sharma skrze organizaci WESTT generálního tajemníka europarlamentu Klause Welleho s žádostí o radu, jak lobbovat za vycestování delegace europoslanců do zemí mimo EU. Jako důvody pro návštěvu uvedla důležitost podpory lidských práv, kterých jsou si „poslanci určitě vědomi“.

Výzkumná zpráva uvádí, že cesta na Maledivy byla Madi Sharmou a Henrim Malossem prezentována jako oficiální delegace. „Ve skutečnosti byla organizována South Asian Democratic Forum, kterému předsedá Paulo Casaca, další pravidelný přispěvovatel EP Today,“ píše se v závěrečné zprávě EU Disinfo Lab.

„Delegace měla na místo dorazit ve chvíli, kdy měl ostrovní stát volit v prezidentských volbách. Panovaly obavy, že tehdy úřadující Abdalláh Jamín může zmanipulovat volby, aby se udržel u moci. To by bylo pro Indii katastrofální,“ uvádí zpráva.

Záhadná pozvánka českému poslanci

Pozvánku na tuto cestu obdržel i Tomáš Zdechovský. Madi Sharma ho jménem organizace WESTT vyzvala, aby se zúčastnil. „Cesta se ale musí uskutečnit před maledivskými volbami,“ stálo v e-mailu jako jedna z podmínek cest. Na samém úvodu navíc Sharma Zdechovskému děkuje za dosavadní pomoc se situací na Maledivách.

Foto: EU Disinfo Lab

Jeden ze zvacích dopisů Madi Sharmaové přišel i europoslanci Tomáši Zdechovskému.

Zdechovský na Maledivy skutečně vycestoval, nikoli ale jako člen oficiální delegace, ale soukromě po své vlastní ose. Seznamu řekl, že na pozvání opozice.

O e-mailu zveřejněném v závěrečné zprávě výzkumu slyšel od nás poprvé. A o existenci Madi Sharmy se dle svých slov dozvěděl až na místě, na Maledivách.

„To, že o ní neslyšíte, neznamená, že někde neposlala nějaký e-mail. Moji e-mailovou schránku probírají jiní zaměstnanci a vytahují mi z ní jen 20 nejpodstatnějších zpráv denně. Je to výmysl. Já jsem od začátku nebyl pozván,“ hájil se Zdechovský. „Před Maledivami jsem o ní nikdy neslyšel.“

Tomáš Zdechovský dodal, že Maledivám věnuje pozornost už delší dobu a účastnil se přípravy rezoluce EP, která upozorňuje na porušování lidských práv v zemi pod vládou prezidenta Abdalláha Jamína. Na Maledivy se v létě roku 2018 vydal dle jeho slov proto, aby podpořil opozičního kandidáta na prezidenta Ibráhima Muhammada Suliha, který volby nakonec vyhrál.

„Přivlastňuje si zásluhy“

Jak už dříve upozornil Respekt, jméno Tomáše Zdechovského se objevilo i pod článkem právě na serveru EP Today. Zdechovský ale v reakčním komentáři uvedl, že o tom neměl tušení a text psal v domnění, že bude publikován na webu magazínu europarlamentu, kam pravidelně přispívá. „Pro můj tým je velkým ponaučením, že toto musí bezpodmínečně hlídat a trvat příště na okamžitém stažení,” napsal.

„Poté, co ta mise skončila, si tu misi Sharma přivlastnila a vydala na EP Today nesmyslný článek, ve kterém tvrdila, že šlo o oficiální misi,” řekl Zdechovský Seznamu a zopakoval, že ho Sharma „se svým přítelem Henrim pod článek do EP Today podepsala“, aniž by o tom věděl.

Na otázku, proč v e-mailu Zdechovskému Madi Sharma děkuje za předchozí spolupráci ohledně Malediv, odpověděl, že šlo „jen o její hry” a Sharmu popsal jako člověka, který se snaží „přicucnout” na europoslance a profitovat z toho.

Že nešlo o oficiální delegaci, potvrzuje i tisková zpráva Delegace Evropské unie pro vnější činnost na Srí Lance a Maledivách, kde uvedla, že „členové EP – Tomáš Zdechovský, Maria Gabriela Zoana a Ryszard Czarnecki společně s Henri Malossem a Madi Sharmou navštívili Maledivy soukromě – neoficiálně.“

Proč by to kdo dělal?

Na otázku, proč stálo za to vytvořit spletitou falešnou síť, odpovídá report v těchto bodech:

1. vliv na mezinárodní instituce a zvolené zástupce, kteří mohou dále ovlivnit pokrývání konkrétních událostí

2. poskytování užitečného tiskového materiálu nevládním organizacím k posílení jejich důvěryhodnosti, tím pádem mít vliv i skrze ně

3. získávání mezinárodní podpory sdílením spousty jiných článků z aktuálního dění, díky kterým je odhalení manipulace čtenářem těžší

4. ovlivňování veřejného vnímání Pákistánu vynásobením interakcí stejného obsahu dostupného ve vyhledávačích.

Zásah indické vlády?

Pro napojení na indickou vládu výzkumníci důkaz nemají. Domnívají se ale, že jedním z hlavních cílů této sítě je šířit propagandu zaměřenou proti indickému sousednímu státu, Pákistánu. Mezi oběma zeměmi panuje dlouhodobá rivalita a spory.

„Spíše než o samotná falešná média jde o jejich kombinaci s falešnými nevládními organizacemi, což je opravdu znepokojující, protože poskytují přelud online a amatérské podpory. To je přesně situace, kdy jde o dezinformace,“ řekl pro BBC Alexandre Alaphilippe, výkonný ředitel EU Disinfo Lab.

Zombie weby

Mnohé falešné internetové stránky používají pro zvýšení důvěryhodnosti názvy již neexistujících novinových titulů. Takovým serverům EU Disinfo Lab kvůli vzkříšení mrtvých médií přezdívají „zombie“ weby.

Jeden z takových falešných serverů nese název Manchester Times. Text rubriky „O nás“ poté kopíruje informace z Wikipedie o novinách nesoucích stejný název. Vynechává ale důležitou část textu: „Poslední číslo novin vyšlo 22. července 1922.“

V jiných případech zase falešné weby používají názvy podobné skutečným stránkám – Times of Los Angeles namísto dobře známého Los Angeles Times.

Falešné weby kopírují obsah zpravodajských organizací, aby působily jako skutečné zpravodajské weby. Do obsahu ale zapletou antipákistánské příběhy a názorové články zaměstnanců nevládních organizací napojených na síť sloužící indickým lobbistickým zájmům.

Jedním z nejsofistikovanějších webů je The Times of Geneva, který vytváří i značný videoobsah. Jeho činnost se zaměřuje na osoby s rozhodovací pravomocí v OSN. EU Disinfo Lab se zaměřila i na tento „ženevský“ server. Od oznámení odhalení se na webu neobjevila jediná aktualizace. BBC se neúspěšně pokoušela volat na telefonní číslo uvedené na stránkách. Times of Geneva následně deaktivovaly svůj účet na YouTube i na Twitteru.

Ovlivňování europoslanců

Výkonný ředitel EU Disinfo Lab Alaphilippe se domnívá, že síť měla ovlivňovat mezinárodní instituce a volené zástupce. „Myslíme si, že hlavním cílem bylo dostat se k politikům v Bruselu a Ženevě bez toho, aniž bychom přišli na to, kdo za sítí stojí. Ale podařilo se!“ řekl pro BBC.

„Europoslanci se do kontaktu s touto sítí dostali na mnoha úrovních, ať už to bylo psaní komentářů pro média, účast na zámořských cestách a tiskových konferencích,“ dodal.

Falešné lidsko-právní organizace

Zpráva EU Disinfo Lab poukázala i na různé úzce propojené organizace, které každoročně organizují „protesty a konference během zasedání Rady OSN pro lidská práva“. Zaměřují se na kampaně s cílem kritizovat Pákistán kvůli jeho vztahu k menšinám a pronásledování národnostních skupin v zemi. Jednou z takových organizací je i Evropská organizace pro pákistánské menšiny (EOPM), která organizovala protesty před OSN v roce 2016.

V roce 2017 se zase v ženevských ulicích objevily plakáty s poselstvím „Svobodný Balúčistán“ a dalšími hesly podporující menšiny v Pákistánu. Samotné pákistánské úřady musely vyzvat švýcarského velvyslance, aby se plakáty odstranily. Kampaň na podporu Balúčistánu proběhla i letos před budovou OSN v Ženevě, kterou doprovázel hashtag #PakistanStopGenocide. Ten pak hojně zaplavil média jako právě Times of Geneva.

Indie ale „slávu“ nechtěné reklamy ochutnala i z opačné pozice. Během mistrovství světa v kriketu v Anglii během zápasu Indie proti Srí Lance nad stadionem létala letadla se vzkazy jako „Spravedlnosti pro Kašmír“ a „Indie, zastav genocidu a osvoboď Kašmír“.

Bitva o důvěryhodnější příběh

Nevraživost mezi Pákistánem a Indií vyústila ve války a četné potyčky na hranicích, z nichž poslední se odehrála v únoru letošního roku.

Bitvu o lepší verzi příběhu a získání mezinárodní podpory obě země dlouho sváděly offline i online. Podobný případ falešných webů a sítí objevil pákistánský blog Café Pyala. Informace poskytované sítí byly silně propákistánské a antiindické.

Weby, stejně jako v případě z letošního roku, používaly zavádějící názvy jako Times of Bombay nebo The Delhi Times.

Narozdíl od propákistánských webů se ty proindické dostaly do Bruselu, spojky s europarlamentem, a Ženevy, evropského sídla OSN.

Reklama

Související témata:

Doporučované