Hlavní obsah

80 dní bez elektřiny a internetu. Pákistán nevylučuje kvůli zapomenutému Kašmíru válečný konflikt

Foto: commons.wikimedia.org/Ubaidsardar

Celý Kašmír je od 5. srpna pod indickou nadvládou.

Reklama

Na začátku srpna vyhlásila Indie, že ruší autonomní status svazového státu Džammú a Kašmír, o který se do té doby dělila se sousedním znepřáteleným Pákistánem. Indie posléze oblast odstřihla od internetu a elektřiny a vše pojistila vojenskou silou.

Článek

Celá provincie Kašmír (podstatná část svazového státu Džammú a Kašmír) patří podle nové interpretace Dillí Indii. Tamní vláda 5. srpna veřejně oznámila, že se chystá zrušit článek 370 indické ústavy. Ten dosud zaručoval Kašmíru velkou míru autonomie, vlastní zákony nebo vlajku.

Před pátým srpnem byla provincie Kašmír rozdělena na dva autonomní celky. Jeden byl pod správou Indie, na druhý dohlížel Pákistán. Tím, že Indie upřela Pákistánu právo na vliv v regionu, svého západního souseda pochopitelně pobouřila.

Vláda indického premiéra Nárendry Módího ještě před pátým srpnem odstřihla většinu Kašmíru od elektřiny, internetu nebo telefonního spojení. Zhruba osm milionů obyvatel Kašmíru se tak musí obejít bez základních služeb už 84 dní. Indie navíc v průběhu tří měsíců poslala do Kašmíru téměř milion vojáků, kteří začali okamžitě hlídkovat v ulicích s cílem podchytit případný odpor. Od té doby dochází v regionu k zatýkání místních obyvatel a drobným potyčkám.

Hrozba válečného konfliktu

Pákistán na vzniklou situaci prudce reagoval. Vykázal ze země indického velvyslance, přerušil vlakový provoz mezi Novým Dillím a pákistánským Láhaurem nebo vyhlásil plošný zákaz promítání indických filmů ve všech kinech v zemi. Další kroky nejspíš budou následovat.

„Je to jenom začátek, bude to horší,“ pronesl v New Yorku na zasedání VS OSN pákistánský premiér Imran Chán. „Více než padesát dní hlídá obyvatele Kašmíru 900 tisíc vojáků. Osm milionů lidí žije v otevřeném vězení, to je bezprecedentní v naší době. Mojí největší obavou je vyhlášení zákazu vycházení. Bojím se, že s těmi 900 tisíci vojáky nastane masakr. Je klidně možné, že mezi dvěma zeměmi, které vlastní jaderné zbraně, dojde nějakým způsobem ke konfrontaci,“ dodal Chán.

Na adresu svého indického protějšku Módího pak Chán reportérům řekl, že „naneštěstí je dnešní Indie vedena rasistou, který považuje hinduisty za nadřazené." Podle pákistánského ministerského předsedy Módího lidé nevnímají muslimy jako sobě rovné.

Módí svůj postup v Kašmíru obhajuje podle týdeníku Time tím, že osvobozuje území od separatismu a jeho podporovatelé to vítají.

Módího aliance s Trumpem

Indický premiér si mezi příznivci své kontroverzní politiky našel jednoho opravdu vlivného – Donalda Trumpa. Americký prezident přirovnal v úterý na Valném shromáždění OSN při debatě s novináři Módího k Elvisu Presleymu. Poukázal tím na fakt, že při nedávném setkání Módího a Trumpa v Texasu, přivítal indického premiéra dav padesáti tisíc lidí.

„Ti lidé byli šílení, byl jako Elvis,“ řekl Trump novinářům. O svém indickém protějšku hovořil jen kladně. „Má můj respekt, má můj obdiv, mám ho opravdu rád,“ dodal. Módí se na Trumpovu adresu vyjadřoval obdobně. „Je to určitě můj přítel, ale je to také přítel Indie,“ řekl Módí.

Trump rovněž zmínil, že si přeje, aby Módi s Chánem situaci v Kašmíru co nejdříve vyřešili. „My všichni to chceme vidět,“ řekl Trump při pondělním hovoru s pákistánským ministerským předsedou.

Reklama

Související témata:

Doporučované