Hlavní obsah

Projekt glorchestra propojí hudební žánry a podpoří obnovu kulturních památek

Milan Cais.

Reklama

Projekt glorchestra nabídne spojení klasického orchestru a moderních hudebních žánrů doplněné scénografií a světelnou show. Jedním z cílů projektu je podpora kulturních památek.

Článek

V průběhu léta pod uměleckým vedením Milana Caise a Radima Výchopně zavítá na několik míst napříč Českou republikou. „Spojení živého orchestru a žánrů od alternativní elektronické hudby, RnB, popu až po hip hop a taneční hudbu se představí na šesti místech Česka. První vystoupení se uskuteční 28. července na pražském Výstavišti,“ za pořadatele informoval Martin Kubišta.

„Projekt glorchestra není koncert, kde rapeři budou rapovat v obleku ve Státní opeře. Spíš naopak. Jde o zážitek dost možná klasických rozměrů, ale v mnohem uvolněnějším prostředí. Chceme naživo s pomocí symfonického orchestru naplno rozvinout potenciál živého provedení různých žánrů. Náš plán je udělat vkusné spojení alternativní elektroniky, popu, RnB, rapu a taneční hudby a spojovacím materiálem je právě široká instrumentace velkého orchestru,“ uvedl hudební režisér projektu Radim Výchopeň vystupující pod uměleckým jménem Radimo.

Po koncertu na pražském Výstavišti budou následovat vystoupení na zámku Zbiroh, zámku ve Slavkově, zámku Sychrov a Hospitálu Kuks. Poslední koncert se uskuteční v Dolní oblasti Vítkovic 22. září. Na každém koncertě vystoupí kromě živého symfonického orchestru Unique orchestra známá české hudební scény, která se stanou součástí konceptu Break Binary. Ten představuje spojení dvou na první pohled spolu nesouvisejících kontrastních prvků.

„Zčásti to bude čistě instrumentální hudba, zčásti pódium převezmou silné hlasy současné scény. DJ Wich provede sérií svých hitů a na scénu uvede rapera Vladimira 518, kterému bude krýt záda hudebně i na pódiu. 7krát3 a Žofie Dares ukážou, jak tenká může být linie mezi RnB a popem a jak na ní umí skvěle balancovat. Největší hvězdou bude ale velký zvuk symfonického orchestru v podání Unique orchestra a aranžích vynikajícího Honzy Šikla,“ podotkl Výchopeň.

Každý koncert bude doprovozen scénografií, kterou má na starosti umělecký ředitel projektu Milan Cais. „Líbila se mi představa podtržení určité duality, kterou oba zcela odlišné světy přináší. Pódium je v tomto případě místo setkání, kde se mají nenásilně s lehkostí a až určitou samozřejmostí propojit, čemuž podřídíme design i scénografii. Jako důležitý vnímám i fakt, že každý event se bude odehrávat na zajímavém historickém místě se silným géniem loci. Dekorace budou vždy citlivě řešeny a instalovány v kontextu jednotlivých lokalit různě s podtržením jejich ojedinělosti. Nebude to tedy klasický pojízdný cirkus, který se staví pokaždé stejně ve stejných proporcích,“ sdělil Cais.

Projektu glorchestra si klade za cíl podporu obnovy historických míst v České republice. Výtěžek ze vstupného bude věnován na jejich opravu.

Reklama

Související témata:

Doporučované