Hlavní obsah

Projektil v oku i zatýkání. Novináři v USA čelí nevídanému násilí

Foto: Profimedia.cz

Protesty v USA neutichají, novináři se během demonstrací dostávají do ostrých potyček s policií i aktivisty.

Reklama

Na jedné straně protestující, na druhé policie, ale na třetí novináři. Desítky amerických i zahraničních žurnalistů čelí během reportování o událostech po smrti George Floyda přímému násilí.

Článek

V pátek zaplavily sociální sítě záběry americké stanice CNN. Jejího reportéra Omara Jimeneze zatkla policie přímo v živém vysílání z Minneapolisu. „Právě zatýkají našeho novináře, nevíme úplně přesně proč,“ říká v přímém přenosu moderátorka. Během stejného večera zasáhl gumový projektil do oka fotoreportérku Lindu Tiradovou. Kanadskou reportérku Susan Ormistonovou trefila plynová kartuš.

Novináři se na jednom shodují – během reportování jsou většinou viditelně označeni jako novináři a televizní štáby mají kamery s popisem média.

„Kameraman byl úplně jasně identifikovatelný, držel se pokynů policie, jen natáčel dění u Bílého domu,“ vymezil se proti útokům na své novináře šéf americké kanceláře britské televizní stanice BBC Paul Danahar.

„Ani jedna strana konfliktu nevnímá novináře jako někoho, kdo by byl na jejich straně,“ komentuje útoky na novináře amerikanista Jiří Pondělíček, který působí na Institutu mezinárodních studií na Univerzitě Karlově.

Pondělíček ale připomíná i další rovinu incidentů. O víkendu se stala terčem útoků budova stanice CNN v Atlantě. „To vypadá jako cílená provokace. Zatkli lidi, kteří jsou aktivisté z krajní pravice. To je skupina, jež má na mainstreamová média dlouhodobě spadeno. Vypadá to, že někdo využívá chaosu během protestů,“ analyzuje Pondělíček pro Seznam Zprávy.

„Už toho bylo dost. Všichni jsme naštvaní, bolí to, bolí to všechny v této místnosti. Co ale změníte tím, že srovnáte město se zemí?“ komentovala útok na budovu televizní stanice starostka Atlanty Keisha Lance Bottomsová na tiskové konferenci.

Může za to Trump

Podle tiskové mluvčí Reportérů bez hranic Pauline Adès-Mévelové je rétorika Donalda Trumpa přímo zodpovědná za násilí proti novinářům. „Je to démonizace médií, která vede k násilí. Jsme přesvědčeni, že je za tím dlouhodobá snaha Donalda Trumpa diskreditovat novináře,“ říká pro Seznam Zprávy.

„Jsem ráda, že mluvím zrovna s českým médiem, protože sledujeme i chování vašeho prezidenta Zemana. Jeho pózování s kalašnikovem nebo vtipkování s Vladimirem Putinem je podobně nebezpečné jako rétorika Donalda Trumpa,“ zmiňuje Adès-Mévelová i středoevropský kontext.

Během dalších dní sociální sítě plní další a další záběry a fotografie zraněných novinářů. Michael Anthony Adams z Vice News dostal od minnesotského policisty plnou dávku pepřového spreje přímo do obličeje. Přitom celou dobu držel v ruce svůj novinářský průkaz a volal, že je reportér.

Podle údajů US Press Freedom Tracker, které monitorují dodržování svobody tisku ve Spojených státech, došlo během posledních tří let přibližně ke 150 incidentům s novináři. Více než 100 se jich událo během posledních tří dnů.

„Je to naprosto nevídaná situace a my voláme po tom, aby se okamžitě skončilo a aby úřady poskytly ochranu všem novinářům,“ říká Pauline Adès-Mévelová. Podle mluvčí mezinárodní organizace by pro americké úřady mělo být ctí postarat se o svobodu slova a její nosiče.

Reklama

Doporučované