Hlavní obsah

Jedinečná iluze Boeingu v oblacích. Vymyslel ji mladý Moravan, který neměl na to stát se pilotem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Světově unikátní letecký simulátor se nachází v Brně a vyvíjí ho mladík, který si profesionální kurz letectví nemohl dovolit. Jak takový simulátor vzniká a jaký je život profesionálního dopravního pilota, se dozvíte v novém dílu magazínu #ZDAVUVEN.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Chtěl se stát dopravním pilotem, ale cena kurzu byla nad jeho možnosti. Tak začal vyvíjet letecké simulátory, díky kterým si dnes plní sen nejen on, ale i zákazníci všech věkových kategorií. Proletět se můžou nejen v Boeingu 737 MAX, ale i ve stíhačce F-16 Fighting Falcon.

Článek

Světový unikát z Brna

Na vývoji simulátoru pracuje Vojtěch Kuchař už několik let. Sám si navrhl software, který je „duší“ simulátoru, originální je i vybavení. Na vývoji strávil několik tisíc hodin – prý už je raději ani nepočítá.

Aby byl software co nejautentičtější, spolupracuje s profesionálními piloty, kteří dokážou popsat, jak se stroj v daných situacích opravdu chová a jaké procesy následují. Konkrétně Boeing 737 MAX tvořili hodně obtížně, podle pár fotek dostupných na internetu a z vyprávění dopravních pilotů. Vyplatilo se, na stejném simulátoru si ve světě nezalétáte.

„Náš letecký simulátor je unikátní proto, že se jedná o model letadla, ke kterému se do té doby dostal jen profesionální pilot. Tento typ – Boeing 737 MAX – létá teprve od začátku minulého roku, a jsme tedy jediní na světě, kteří ho jako simulátor nabízí,“ prozrazuje mladý programátor a provozovatel leteckých simulátorů Vojtěch Kuchař.

Snová práce dopravního pilota? Ani náhodou!

Díky simulátorům, které si může kdokoliv z veřejnosti vyzkoušet, si tak plní sen nejen on, ale i starší milovníci vojenských stíhaček nebo nadšenci do letectví. Z původně nevydařeného životního cíle tak nakonec profitují všichni.

„Když jsem se v osmnácti letech rozhodoval, co budu dělat, byla zrovna krize a výcvik dopravního pilota tak nepřipadal v úvahu. Musel bych se zadlužit u banky, cena výcviku se pohybuje v řádech milionů… A stejně bych neměl jistotu, že se jako pilot na trhu práce uplatním,“ říká Vojtěch Kuchař.

Co říkají piloti na potlesk cestujících po přistání? Budete se divit! 

S Vojtou Kuchařem a jeho kamarády piloty jsme se proletěli nejen na simulátoru, ale i v reálném lehkém letadle. A měli možnost se zeptat i na to, co říkají piloti tomu, když cestující na závěr letu tleskají. Odpověď to byla víc než překvapivá.

Tak se podívejte ve videu nad článkem. Další díly pořadu #ZDAVUVEN můžete sledovat v premiéře ve středu ve 21:00 na Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam i u vás doma? Praktický návod ZDE.

Doporučované