Hlavní obsah

Promořování máme teprve před sebou, ukázala studie na Češích

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Pouze jednotky promile Čechů už prodělaly koronavirus a mají proti němu protilátky. Zjistila to studie kolektivní imunity, která měla za cíl odhalit skutečné množství lidí s nemocí v populaci.

Článek

Z téměř 27 tisíc testovaných lidí mělo protilátky jen 107 osob. Výskyt hladiny protilátek byl mezi 0 až 1,3 procenta, popsal šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. A ani v nejhůře zasažených oblastech nepřekročila míra promořenosti 5 %.

„Imunizace v populaci je velmi nízká. Že bude docházet k nějakému dalšímu šíření nemoci, to je prostě jasné. S lokálními ohnisky musíme počítat i na následující roky,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Lidí, kteří nemoc prodělali bez příznaků, je podle statistiků okolo 30 procent. Na každého nakaženého, kterého se od začátku epidemie podařilo odhalit, v populaci připadají více než dva nediagnostikovaní lidé s koronavirem.

Podle šéfa ÚZIS Ladislava Duška jsou nízká čísla důkazem, že opatření proti koronaviru byla přijata včas. „Je potřeba se adekvátně připravovat na další vlny pandemie, především na ochranu rizikových skupin obyvatel. Ale ať nikdo neinterpretuje tu studii tak, že když je nízký počet protilátek, je potřeba se na dalších několik měsíců zavřít doma. To z toho nevyplývá,“ uvedl Dušek.

Zároveň se ale nečeká ani urychlení plánu na rozvolňování vládních omezení, například v obchodech nebo restauracích. „Nevidím k tomu důvod. Musíme být obezřetní,“ řekl Vojtěch. Je podle něj důležité sledovat lokální ohniska, ve kterých se virus šíří.

V posledních dnech je situace nejhorší v Praze a na Chebsku. „Nejživější problém je v tuto chvíli v Nemocnici Cheb, kde je 87 potvrzených případů mezi pacienty i personálem,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

V rámci studie bylo testováno zhruba 26 500 lidí, mezi nimi asi 2 400 chronicky nemocných pacientů. Přes 5 000 lidí bylo testováno v Praze a Brně, téměř 6 700 v Olomouci, asi 3 100 v Litoměřicích a 2 400 lidí v Litovli, Uničově a Července, které byly na začátku epidemie hygieniky uzavřeny kvůli vysokému výskytu nakažených. Dalších 1 200 lidí doplnili respondenti Akademie věd ČR a 620 lidí přidal Český statistický úřad.

Reklama

Doporučované