Hlavní obsah

Česko je v nové fázi. Zkrotilo epidemii, teď bude hlídat „promořování“

Foto: vlada.cz

Covid-19 se bude dál šířit, musí to ale zůstat co nejvíce pod kontrolou, zdůrazňuje ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

Podle nejnovějších statistik se už koronavirové onemocnění covid-19 v Česku nešíří jako epidemie. Pro získání kolektivní imunity se však musí nakazit mnohonásobně více lidí než dosud.

Článek

Po necelých dvou měsících od zjištění prvního nakaženého s nemocí covid-19 se Česko může pochlubit tím, že stlačilo šíření infekce na minimum a vyhnulo se krizovým scénářům s tisíci zesnulých za den, které postihly Itálii nebo jiné země.

Aktuální statistiky, které představilo ministerstvo zdravotnictví, potvrzují pomalý nárůst nových pacientů a klesající podíl pozitivních výsledků na počtu provedených testů. Zásah v nejrizikovější skupině, tedy mezi seniory, zůstává zhruba na pětině všech nakažených, což je mnohem příznivější údaj než ve státech, které koronavirus zasáhl nejvíce.

Zároveň však celkové vítězství nad koronavirem ještě není na dohled.

Zůstává splnit nelehkou podmínku, o které politici i zdravotníci hovoří jen velmi opatrně – nákazou musí projít aspoň 40 procent lidí (podle některých studií 60 procent), aby byla dosažena „imunitní rovnováha“ a dalo se hovořit o tom, že společnost koronavirus zvládla.

Po týdnech přísných celostátních omezení nyní přichází fáze postupného návratu k běžnému životu, ale zároveň další fáze souboje s nákazou.

S tím, že se život omezující opatření budou uvolňovat postupně.

„Nemůžeme zůstat v tom vězení, protože pak budeme bílý flek na mapě Evropy. Nemůžeme tak žít, nejde to. Na druhou stranu si nemůžeme skočit do toho bazénu,“ řekl šéf Ústavu zdravotních informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek na středeční tiskové konferenci.

Pozvolný přechod z krizového režimu má zabránit tomu, aby se nákaza začala šířit nekontrolovaně a příliš rychle. Cílem je, aby hygienické laboratoře a nemocnice nezahltil náhlý vzestup nakažených a bylo dost lůžek pro těžké případy.

Předejít tomu má systém chytré karantény, který spočívá v boji proti koronaviru v konkrétních místech zvýšené nákazy.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha mají hygienici dostatečné možnosti, jak případné ohnisko odhalit včas. „Dnes jsme schopni v republice sledovat situaci na okresy, na obce, možná až na konkrétní ulici,“ uvedl Vojtěch. Pokud se v nějakém městě či okrese objeví ohnisko nákazy, provedou tam „akční týmy“ plošnější testování. Počítá se i s další pomocí armády.

„To, že nemoc bude postupovat společností nějakým způsobem, je jednoznačné, to jsme tady vždy deklarovali. Tomu se zabránit nedá. Ale je nutné, aby to bylo co nejvíce řízeno a co nejvíce efektivně řešeno,“ dodal ministr.

Lidé by přitom měli počítat s tím, že s uvolněním restrikcí se počty nakažených znovu zvýší.

„Já si troufám říci, že se určitě zvedneme na vyšší počty, protože tak, jak chceme zemi vracet do běžného života, bude ta expozice logicky vyšší,“ poznamenal náměstek ministra zdravotnictví a hlavní epidemiolog Roman Prymula.

Potvrdil tak svá vyjádření z rozhovoru pro Seznam Zprávy, v němž řekl, že systém je schopen zvládnout denní přírůstek i o tisíc denně (nyní se pohybuje kolem stovky za den), počet infikovaných ale nesmí setrvale vzrůstat.

„Tady jednoznačně musí platit, že lidé, ať se to rozvolní jakkoliv – a určitě bude tlak, aby ta běžná opatření prakticky vymizela – budou muset přesto dodržovat vzdálenosti, budou muset dodržovat hygienu a v této fázi určitě ještě roušku,“ uvedl Prymula.

Současnou míru „promořenosti“ obyvatel Česka nemocí covid-19 má ukázat průřezové testování, které začalo právě ve čtvrtek. Otestováno bude až 27 tisíc lidí z Prahy, Brna a okolí, Litoměřic, Olomouce a okolí, Litovle a Uničova.

Studie založená na tomto testování má ukázat, jaký podíl obyvatel různých regionů už má proti koronaviru protilátky a získal případně imunitu. Výsledky by mohly být na začátku května.

Reklama

Související témata:

Doporučované