Hlavní obsah

Propad země v Praze na Letné zřejmě způsobila stará jímka

Foto: Seznam Zprávy

Díru v zemi střežila policie.

Reklama

Středeční asi třiceticentimetrový propad zeminy na pražské Letenské pláni zřejmě způsobila jímka, která tam v minulosti vznikla při stavbě.

Článek

„Magistrát místo již ve středu zabezpečil a v pátek bude pokračovat v odkrývání celého půdorysu jímky,“ řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman. Město dnes nechalo provést orientační průzkum georadarem, výsledky zatím nejsou k dispozici.

„V jímce se nachází nesourodý materiál, ve kterém se zadržovala voda, což pravděpodobně způsobilo jeho pokles. Vzhledem k tomu, že se jedná o bývalé zařízení staveniště, budeme věc řešit se společností Metrostav,“ uvedl mluvčí. Dodal, že nyní bude nutné odkrýt celý půdorys jímky, aby bylo možné ji zajistit proti dalším propadům.

I když příčinu již magistrát pravděpodobně odhalil, nechal udělat průzkum georadarem. „Výsledky průzkumu očekáváme do konce příštího týdne. Místo budeme i nadále preventivně monitorovat,“ řekl Hofman. Zopakoval, že místo je ohraničené stavebním plotem a nehoda nijak nenarušila povrchovou ani podpovrchovou dopravu.

Propad se nachází na ploše zhruba čtyři krát dva metry naproti stadionu Sparty. Informace o události dostala policie ve středu kolem 13:45. Odpoledne magistrát zprávu předal dispečinku tunelového komplexu Blanka, dispečinku Technické správy komunikací a firmě Satra, která se o komplex Blanka stará. Pod Letenskou plání jsou vedle Bubenečského tunelu také podzemní garáže.

Reklama

Doporučované