Hlavní obsah

Propadáme se tam, kde jsme byli loni, zní z nejzasaženějšího kraje

Foto: Getty Images

V Olomouckém kraji se za poslední týden v nemocnicích zdvojnásobilo množství pacientů s covidem. Lékaři očekávají další nárůst. Ilustrační foto.

Reklama

Na Prostějovsku se v posledním týdnu nakazilo přes tisíc lidí. V přepočtu na počet obyvatel je to nejvíc v Česku. V regionu se rychle plní nemocnice, hygienici nestíhají trasovat.

Článek

V úterý byla situace v prostějovské nemocnici napjatá. Příjmy covidových pacientů skokově narostly. „Museli jsme tři akutní pacienty předat kolegům do přerovské nemocnice. Získali jsme tím čas na přípravu našich oddělení. Jde to ve vlnách,“ popsal primář ARO oddělení Martin Pomajbík.

Prostějovsko je nyní nejzasaženější okres v republice. Za poslední týden tam evidují téměř tisícovku nově nakažených na sto tisíc obyvatel. V nemocnici v pátek otevřeli samostatné covidové ARO se šesti lůžky. „Čtyři už jsou zaplněná,“ dodal primář.

Podle krajské koordinátorky intenzivní péče Olgy Klementové situace začíná vypadat podobně jako v předešlých vlnách. „Malý rozdíl nyní vidím v o něco menší obsazenosti intenzivních lůžek, ale to je teď. Vzhledem k vývoji epidemické situace očekávám významný nárůst počtu hospitalizovaných v následujících dnech,“ uvedla pověřená přednostka Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzívní medicíny.

V prostějovské nemocnici leželo při jarní krizi až 120 pacientů. „To byl extrém, kdy byla skoro celá nemocnice jedno covidové oddělení. Nyní je to sice míň, ale i tak nám současný stav už teď zasahuje do péče,“ upozornil mluvčí nemocnice Adam Knesl. Nemocnice spadající pod skupinu AGEL omezuje plánované operace.

Zdravotníci pečují o necelou třicítku pacientů s covidem, ale obávají se rychlého zhoršení situace. „Počty pacientů rychle narůstají, ale ještě jsme schopní se o ně postarat na rozšířeném infekčním oddělení. Kdybychom museli dál rozšiřovat, bude to výrazný personální problém, zvlášť u středního zdravotnického personálu, který v republice obecně chybí i mimo covid,“ sdělil Pomajbík.

O enormním nárůstu nakažených mluví také krajští hygienici. Nestíhají vytrasovat všechny kontakty. „Situace je opravdu kritická. Co se týče trasování, jsou do toho zapojení všichni možní zaměstnanci krajské hygienické stanice, kteří však musejí řešit i svou běžnou agendu,“ sdělila mluvčí krajských hygieniků Markéta Koutná.

Dvojnásobek každý týden

A rostoucí počty se začínají projevovat i v ostatních nemocnicích v kraji. Podle aktuálních dat Ministerstva zdravotnictví je volná čtvrtina lůžek, při počtech pod třicet procent přitom nemocnice omezují péči.

Jak upozornil ředitel olomoucké fakultní nemocnice Roman Havlík, počet hospitalizovaných v kraji se jen za poslední týden zdvojnásobil. S covidem leží v nemocnicích přes 120 pacientů, okolo třicítky z nich potřebuje intenzivní péči. V regionu dál přibývá nově nakažených a zvyšuje se podíl pozitivně testovaných. Lékaři z předchozích zkušeností vědí, že se to negativně promítne i v nemocnicích. „Předpokládáme, že se počet každý týden vždy zdvojnásobí,“ naznačil ředitel Havlík.

Lůžka se rychle plní i v „jeho“ nemocnici. Zatímco ve čtvrtek mluvil ředitel o čtyřiceti pacientech, za jediný den jich rapidně přibylo. „Je tu nyní hospitalizovaných celkem 53 covidových pacientů, z toho 14 na jednotkách intenzivní péče,“ uvedl mluvčí Adam Fritscher.

Stav sice nedosahuje krizové situace na startu roku, kdy nemocnice v jednu chvíli pečovala o víc než 160 pacientů, přesto vedení nemocnice musí reagovat. „Logicky dochází k mírnému omezení plánované odkladné péče,“ uvedl ředitel.

Omezují se operace

Nemocnice v pátek otevřela novou covidovou JIPku na I. Interní klinice. Celkový počet jipových míst pro nemocné s covidem se tak zvýšil ze 16 na 24. Vedení také omezilo chod některých oddělení. Třeba kardiochirurgická klinika zredukovala ambulantní péči a pacienty přeobjednává.

U intenzivních lůžek chybí anesteziologové. „Mají teď převážně na starosti covidové pacienty. Jiné operativní výkony, které anesteziology potřebují, jsou částečně omezené,“ doplnil Fritscher.

Oproti nejcitelnější lednové vlně mírně klesl průměrný věk pacientů s covidem, nyní se pohybuje okolo 65 let. „Předtím to bylo lehce nad sedmdesát let. Jasně se ukazuje, že vyšší proočkovanost starších ročníků má ochranný charakter,“ sdělil ředitel fakultní nemocnice.

Lékaři nezastírají, že na ně další vlna epidemie silně dopadá. „Obecně je velmi náročné a vyčerpávající bojovat s další vlnou epidemie. Myslím si, že každý občan má mít určitou míru zodpovědnosti vůči svému zdraví a vůči zdraví ostatních, ať už očkováním nebo režimovým opatřením,“ zdůraznila koordinátorka intenzivní péče Olga Klementová.

Třeba v Prostějově ale zažívají i rozčarování. „V nemocnici jsme měli vysokokapacitní očkovací centrum. Do dneška jsme rozdali přes 76 tisíc dávek, což je relativně hodně. Asi 40 procent covidových pacientů ale teď tvoří plně naočkovaní lidé. Samozřejmě covid trvá dlouho a personál je velmi unavený,“ dodal primář Pomajbík.

Reklama

Doporučované