Hlavní obsah

Protesty, pokles hodnoty, technické problémy. Salvador přijal bitcoin

Proti přijetí bitcoinu v ulicích salvadorské metropole lidé protestovali.Video: twitter/OscarMachon, twitter/JuandeLaCruzCMI, AP

 

Reklama

Začátek nové éry, v rámci které stát Salvador přijal jako první na světě za oficiální měnu bitcoin, si prezident země představoval jinak. V úterý provázely ostrý start technické problémy, protesty v ulicích a propad měny.

Článek

Místo obvyklé angličtiny přešel včera v nouzi do španělštiny. Své twitterové příspěvky týkající se bitcoinu, které mají zaujmout i fanoušky virtuální měny po celém světě, sázel salvadorský prezident Nayib Bukele v neobvykle vysoké frekvenci. Snažil se tak přes ně promluvit k Salvadorcům a vysvětlovat všechny možné problémy, jež se kolem zavádění bitcoinu v zemi vyskytly.

Jako zásadní se ukázaly hned na začátku technické problémy, kvůli kterým se musela státem provozovaná digitální peněženka Chivo vypnout poté, co nezvládla uživatelský nápor. „Peněženku jsme odpojili, abychom navýšili kapacitu serverů pro zachycování obrázků,“ tweetoval prezident. „Problémy s instalací, které někteří lidé měli, byly z toho důvodu,“ cituje prezidentova slova Al-Džazíra. Peněženka Chivo zpočátku nebyla k nalezení ani na aplikačních platformách. V ulicích nefungovaly ani speciálně pro bitcoin nově zřízené bankomaty.

Nesouhlas se také rozhodla vyjádřit v ulicích metropole tisícovka lidí. Salvadorci pochodovali s protivládními i protibitcoinovými nápisy. „Rád bych řekl, že nejsem proti bitcoinu. Protestujeme proti tomu, jak byl přijatý a že jsme neměli možnost se k tomu vyjádřit,“ uvádí jeden z protestujících, student Marvin Rivera.

„Pokud bitcoinu nerozumíme, potom budou lidé přicházet o peníze, až dojde k poklesu cen,“ řekla serveru Al-Džazíra studentka Daniela Romerová. „Musíme lidi vzdělávat, jinak je někdo využije,“ vysvětluje svůj nesouhlas se zavedením kryptoměny.

Za jednání prezidenta, který velkolepě oznámil přijetí virtuální měny jako regulérní letos v červnu, kritizuje i tamní opoziční politik Johnny Wright Sol. „Většina populace ví o kryptoměnách jen velice málo. To, co víme, je, že se jedná o velice volatilní trh, a dnes se to přesně ukázalo. Nejsme hateři kryptoměn a bitcoinu, ale nelíbí se nám, že jejich přijetí musí být pro podnikatele povinné,“ řekl a poukázal na to, že bitcoinový zákon byl schválen téměř bez debat a po pěti hodinách, informovala britská BBC.

Včera odpoledne se navíc hodnota bitcoinu propadla podle záznamů na specializovaném webu CoinDesk až na 42 921 USD (919 771 Kč), což byl za posledních 24 hodin propad asi o 19 procent.  Prezident Bukele na to konto oznámil, že Salvador situace využije a nakoupil dalších 150 bitcoinů v hodnotě sedmi milionů dolarů. Již předtím země disponovala 400 bitcoiny v hodnotě 20 milionů dolarů. Podle salvadorské opozice nicméně země přišla kvůli poklesu hodnoty o 3 miliony dolarů.

Salvadorská vláda v čele s prezidentem již dříve uvedla, že přijetí bitcoinu by mohlo zemi ušetřit 400 milionů dolarů ročně za poplatky spojené s přesunem peněz ze zahraničí do Salvadoru. Podle výpočtu britské BBC na základě salvadorských vládních dat a Světové banky by se nicméně mělo jednat o částku 170 milionů dolarů.

Peníze, které posílají Salvadorci ze zahraničí domů, představují skoro čtvrtinu HDP země (128 miliard Kč). Sedmdesát procent tamních obyvatel navíc nedisponuje bankovním účtem, a tak pro mnoho z nich představovalo pravidelné vybírání peněz od příbuzných ze zahraničí stání v nekonečných frontách a platby vysokých poplatků. Naopak většina obyvatel disponuje mobilním telefonem, který je pro manipulaci s bitcoiny zásadní. Právě peněženka Chivo tak má zajistit posílání peněz bez poplatků. Ke zřízení účtu navíc tamní vláda každému přidala do začátku 30 dolarů v bitcoinech.

Foto: Profimedia.cz

Šestimilionová středoamerická země se stává prvním státem, kde se nejznámější kryptoměnou bitcoin bude oficiálně platit.

„Jakmile to půjde, Chivo si stáhnu,“ řekla pouliční prodejkyně jídla Marta Duranová pro Al-Džazíru. „Moc o tom nevím, ale (prezidentu) Bukelemu věřím. Nemůžeme být zaseknutí v minulosti,“ dodává.

Sociální sítě po počátečním zmatku začaly pomalu zaplavovat příběhy Salvadorců, kteří bitcoin zkouší v praxi. Platit s ním se již může například ve Starbucks nebo v McDonald's. Jinak se i nadále při platbách v hotovosti budou používat americké dolary.

Reklama

Doporučované