Hlavní obsah

Kdo je za nahrávkami, které odhalily Babiše? Poslanec chce vědět, zda tajná služba

Poté, co Seznam zveřejnil pořad Zvláštní vyšetřování o případu "Skupina Šuman", chystá ANO grilování premiéra a ministra vnitra.

Reklama

Článek

Twitterový účet "Skupina Šuman", který už druhý měsíc zveřejňuje informace a nahrávky nepříjemné Andreji Babišovi (ANO) se znovu dostane na program Poslanecké sněmovny.

„Je nutné zjistit, kdo se skrývá za Skupinou Šuman. Zajímá mě, co o tom ví ministr vnitra Chovanec a premiér Sobotka. Otevřu to na zasedání bezpečnostního výboru,“ uvedl poslanec a bezpečnostní expert ANO Bohuslav Chalupa s tím, že je připraven téma předvolební diskreditace hnutí ANO přednést i na schůzi Poslanecké sněmovny.

Investigativní pořad Zvláštní vyšetřování nově popsal situaci kolem tajně pořízených nahrávek Babiše i dvě verze, kdo by za Skupinou Šuman mohl být.

Podívejte se sami, co zachytila kamera Zvláštního vyšetřování:

16. epizoda Zvláštního vyšetřování: "Účet Šuman jsem založil já."

Jedna se týká skupiny hackerů napojených na alternativní iniciativu Paralelní Polis, vycházející z umělecké skupiny Ztohoven.

Druhá vychází z informací, že diskreditační kampaň proti pravděpodobnému vítězi voleb Andreji Babišovi vede civilní rozvědka podléhající ministru vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD). Tuto teorii zveřejnil mimo jiné sám Babiš. „Nemám k tomu důkazy, ale takové informace se ke mně dostaly,“ řekl předseda hnutí ANO.

Právě na tuto verzi nyní upozorňuje poslanec Chalupa, když říká: „Budu chtít od premiéra a ministra vnitra slyšet odpověď na to, zda mohou zaručit, že tajné služby do této akce zapleteny nejsou.“ Na otázku, zda by i Babiš měl v Poslanecké sněmovně oznámit, odkud jeho informace vycházejí, Chalupa dodal: „To je věc pana Babiše. Na něj já s ničím naléhat nebudu.“

Na zveřejněných nahrávkách hovoří Andrej Babiš s bývalým novinářem MF DNES Markem Přibilem a domlouvají se, kdy budou v Babišových novinách zveřejněny citlivé informace mířící na sociální demokracii. Přibil tvrdí, že nahrávky on nepořizoval. „Dostal jsem informaci, že mi teď hrozí fyzická likvidace,“ říká v pořadu Zvláštní vyšetřování.

Reklama

Doporučované