Hlavní obsah

Protilátky na covid se uznávat nebudou. Vojtěch si přichystal důvody proč

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch bude obhajovat postoj k protilátkám na páteční tiskové konferenci, na kterou si přizval odborníky.

Reklama

aktualizováno •

Podle Nejvyššího správního soudu by měl dostatek protilátek proti covid-19 zvýhodnit lidi stejně jako očkování nebo negativní test. Ministerstvo zdravotnictví však namítá, že se tento ukazatel nedá spolehlivě posoudit.

Článek

Očekávání, že stát bude vedle očkování proti covid-19 a negativního testu uznávat také dostatečné množství protilátek proti novému koronaviru, se v nejbližší době nenaplní.

Podle informací Seznam Zpráv z Ministerstva zdravotnictví se vedení tohoto úřadu v čele s Adamem Vojtěchem rozhodlo, že protilátky status „propustky“ nedostanou.

Ministerstvo tedy neoblomily výzvy opozičních politiků ani rozsudek Nejvyššího správní soudu. Ten koncem června vyhověl lékaři s naměřenými protilátkami, který se cítil diskriminovaný, a zrušil jedno z mimořádných opatření o podmínkách vstupu do vnitřních prostor a na hromadné akce.

Vojtěchův úřad spoléhá na to, že tentokrát dokáže své stanovisko lépe obhájit, aby už u soudu obstálo.

Podle zdroje, který je obeznámen s přípravami nové argumentace úřadu, chce ministerstvo poukázat na chybějící odborná měřítka, jak faktor protilátek spolehlivě vyhodnocovat.

„Pokud není průkaz o předešlé nemoci, tak se z vědeckého hlediska neví, jak se hladina protilátek chová, jakým tempem klesají,“ uvedl zdroj jako příklad, o co chce ministerstvo opřít svůj skeptický názor.

Jde například o případy, kdy člověk prošel nemocí bez příznaků nebo jen s mírnými projevy a neví se přesně, kdy nákazou prošel. V momentu, kdy takovému člověku naměří dostatečné protilátky, není jasné, jak je má dlouho a jak dlouho mu ještě vydrží.

Odmítavé stanovisko k uznávání protilátek by měli podpořit odborníci, kteří vystoupí v pátek na tiskové konferenci k tomuto tématu. Podle pozvánky zaslané do médií se jí zúčastní náměstkyně ministra zdravotnictví pro zdravotní péči a předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti Martina Koziar Vašáková, předseda České vakcinologické společnosti prof. Roman Chlíbek, místopředseda České společnosti alergologie a klinické imunologie Ilja Stříž nebo primářka Infekční kliniky Fakultní nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová.

Jednou z mála zemí, která v protiepidemických pravidlech vedle očkování a testu uznává také doklad o zjištění „neutralizačních protilátek“, je Rakousko. Odpůrci ale namítají, že chybějí spolehlivá data napříč Evropskou unií.

Text jsme upřesnili v pasáži o páteční tiskové konferenci. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se jí nezúčastní.

Reklama

Doporučované