Hlavní obsah

Protržené přehrady, zničené památky UNESCO. Čínu zasáhly další povodně

Podívejte se na video ze zatopených oblastí severní Číny.Video: South China Morning Post, AP

 

Reklama

Není tomu tak dávno, co svět obletěly snímky zatopených stanic metra v provincii Che-nan, kde se utopily desítky lidí. Extrémní deště udeřily znovu, tentokrát na severu Číny. Voda zaplavila i uhelné doly a památky UNESCO.

Článek

Několikadenní lijáky, záplavy a sesuvy půdy v severní Číně zasáhly do životů 1,75 milionu lidí. Nejméně pět z nich zemřelo, 120 tisíc lidí muselo přes víkend opustit domovy, k zemi šlo více než 17 tisíc budov. Voda znehodnotila 190 000 hektarů zemědělské půdy. Jindy na deště skoupá provincie Šan-si od začátku měsíce zaznamenala více než pětinásobek obvyklých srážek. Přívaly deště poškodily přehrady a železniční tratě, ale také uhelné doly.

+2

Čína se v současnosti potýká s energetickou krizí a zažívá nejčastější výpadky elektřiny za posledních deset let. Bez proudu se ocitají miliony domácností, továrny jsou náchylnější k nehodám, stejně jako silnice, na kterých z provozu vypadávají semafory. Kvůli nedostatku uhlí za přemrštěné ceny rozhodl Peking o „elektřině na příděl“.

Provincie Šan-si patří mezi hlavní producenty uhlí. Kvůli povodním se muselo zavřít 60 uhelných dolů, čímž ještě vzrostla nervozita kvůli nedostatku energie. Na severu Číny se navíc blíží topná sezona.

Čínská média příliš podrobností o obětech nebo zraněných nepřinesla. Podle Global Times při úterním sesuvu půdy ve městě Lin-fen zemřeli čtyři dopravní policisté. Čínská CCTV do světa pustila záběry vesnic zaplavených vodou, která uvěznila místní a způsobila protržení přehrad. Podle leteckých záběrů voda vzala železniční mosty i starobylé zdi starověkého města Pching-jao, zapsaného na seznamu UNESCO. Poškodila i čínský nejstarší chrámový komplex Ťin.

Rekordní srážky přerušily práce na více než tisícovce stavebních projektů a vedly k uzavření 160 turistických míst. Na několika úsecích řeky Wu-ma se zhroutila přehrada a muselo být evakuováno 15 tisíc obyvatel z osmi okolních vesnic. Dosud nejvyšší zaznamenané denní srážky ohlásilo 59 národních meteorologických stanic.

Jen přes noc ze čtvrtka na pátek napadlo v Šan-si 119,5 milimetru srážek – průměr provincie přitom činí 31,3 milimetru. Kromě provincie Šan-si lijáky zasáhly i sousední provincii Šen-si. Na hlavním přítoku Žluté řeky se protrhla přehrada a vyhnala z domovů 18 tisíc lidí. Podle ministerstva pro mimořádné situace zažívá Čína letos více přívalových dešťů než obvykle. Mezi lednem a zářím v důsledku přírodních katastrof zemřelo nebo zmizelo 792 lidí.

Podle vedoucího čínských informačních služeb o přírodních katastrofách Chao Chana jsou tyto povodně horší než ty, které nedávno postihly provincii Che-nan, uvedl pro Global Times. Che-nan zasáhly extrémní deště na konci července. Zemřelo během nich 302 lidí, 50 dalších se dodnes pohřešuje. Většina smrtelných úrazů se odehrála v hlavním městě Čeng-čou, kde za pouhé tři dny napadlo více než 600 milimetrů srážek. V podzemních parkovištích zemřelo asi 40 lidí, dalších 20 zůstalo uvězněných v zatopeném silničním tunelu a stanici metra.

Reklama

Související témata:

Doporučované