Hlavní obsah

Prudce poskočil podíl těžkých případů koronaviru

Ilustrační foto.

Reklama

O víkendu přibyl rekordní počet pozitivních testů nákazy nemocí covid-19. Data stále ukazují na jedno konkrétní ohnisko.

Článek

Aktualizace: Po uzávěrce článku se statistika ministerstva zdravotnictví změnila a data o počtu osob s těžkým průběhem nemoci byla změněna na polovinu původní hodnoty. Konkrétně na 12 % hospitalizovaných.

305 nových odhalených případů nákazy za neděli. 260 v sobotu. A to při nižším počtu testů. Naposledy byl počet denních případů koronaviru v České republice takto vysoký na přelomu března a dubna. V té době šlo ale o vrchol nákazy.

Tehdejší rozložení případů bylo podstatně víc plošné. Nákaza se šířila primárně v Praze, ale denní přírůstky hlásily i další kraje.

Stejně prudce jako počet odhalených případů ovšem vzrostl počet těžkých případů u hospitalizovaných. Z 9 procent se ze soboty na neděli zvýšil na 23,6 procenta. Tak vysoké číslo bylo jen na úplném počátku nákazy. Hospitalizovaných je ale stále pod 150, což je výrazně méně než v první polovině dubna, kdy se počet osob s nákazou nemocí covid-19 v nemocnicích pohyboval nad 400.

Dnešní situace ukazuje v první řadě na Karvinsko – jedno ohnisko, které se s nákazou potýká už několik týdnů. „Pokud by tyto počty byly naměřeny napříč celou Českou republikou v celé řadě okresů, tak by to samozřejmě byla alarmující zpráva. Ukazovalo by to riziko plošného šíření nemoci. My se ale díváme na pravý opak –⁠ ta čísla jsou generována ze dvou nebo tří hlavních míst a absolutně v posledních dnech jim dominuje Karviná,“ řekl šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek pro Českou televizi.

Počet případů se v Karviné před dvěma týdny, tedy 15. 6., pohyboval okolo 650 případů. Momentální počet všech pozitivních testů v okrese je přes tisíc případů. Karviná je viditelná i na mapě aktuálně probíhajících případů, která nejlépe ukazuje lokální ohniska:

Aktuálních případů je ve slezském okrese 863, to je 348 nakažených na sto tisíc obyvatel. Víc žádný český okres nemá. Za posledních sedm dní dělal nárůst 183 případů na sto tisíc.

Nedávno započalo také plošné testování zaměstnanců OKD. Testování v lokálních ohniscích a současně v těžební společnosti je podle ČTK hlavním zdrojem nově odhalených případů.

Víkend, jak již bylo řečeno, zaznamenal nižší počet testů. Celkem jich za oba dny bylo provedeno 4 328. Vysoký nárůst v neděli pak způsobil, že poměr pozitivních testů vůči počtu testovaných se vyšplhal nad 16 %. Opět poměr, který byl naposledy na počátku nákazy v Česku.

„V tuto chvíli z dat, která vidím, jsou testy koncentrovány do oblastí zvýšeného výskytu nemoci a velmi efektivně zachytávají ten velký podíl nakažených. Proto máme vysoký podíl pozitivně diagnostikovaných,“ říká Dušek. Podle šéfa ÚZIS by bylo nesmyslné provádět velké množství testů v místech, kde se nemoc nevyskytuje.

Na Karvinsku se kvůli současné situaci dále zpřísní epidemiologická opatření. Bude například platit zákaz návštěv nemocnic a sociálních zařízení a omezí se také účast na hromadných akcích maximálně na 100 lidí.

Na vývoj v okrese vycházející z posledních dostupných dat ministerstva zdravotnictví se můžete podívat na následujícím grafu:

Reklama

Související témata:

Doporučované