Hlavní obsah

Průlom v letech do vesmíru. Podívejte se, jak čínská sonda přistála na odvrácené straně Měsíce

Čínská sonda přistála na Měsíci.Video: Šimon Felenda, AP, Reuters

 

Reklama

Sonda Čchang-e 4 přistála na odvrácené straně Měsíce. Podařilo se to poprvé v lidských dějinách. Do budoucna chce Čína Měsíc blíže prozkoumat a vybudovat vlastní vesmírnou stanici.

Článek

Čínská sonda Čchang-e 4 ve čtvrtek úspěšně přistála na odvrácené straně Měsíce. Stalo se to poprvé v historii letů do vesmíru. Čínská televize oznámila, že sonda Čchang-e 4 se dotkla povrchu Měsíce v 10:26 tamního času (3:26 SEČ).

Odvrácená strana Měsíce směřuje od Země a je poměrně neprobádaná. Žádná sonda ani průzkumný modul tam dosud nepřistály. Tato oblast na přírodním satelitu Země je hornatá, zvlněná a posetá krátery, na rozdíl od opačné strany, kde jsou i rovinaté oblasti vhodné pro přistání.

Sonda Čchang-e 4, pojmenovaná podle bohyně Měsíce z čínské mytologie, odstartovala z kosmodromu Si-čchang 7. prosince.

Zařízení bude zkoumat strukturu a minerální složení terénu. Na palubě sondy jsou podle dřívějších zpráv i semínka rostlin. Číňané chtějí zjistit, zda je možné pěstovat zeleninu v uzavřeném prostředí v podmínkách nízké gravitace.

Průkopnické přistání demonstruje čínské ambice na poli vesmírného průzkumu. V roce 2013 se Čchang-e 3 stala první sondou, která přistála na Měsíci, od sovětské Luny 24 v roce 1976.

Zatímco ostatní státy své rozpočty na vesmírné programy spíše seškrtávají, Čína má v kosmu ambiciózní plány. Chystá se vybudovat vlastní vesmírnou stanici a dál bádat na Měsíci. Po přistání na jeho odvrácené straně bude možná už příští rok zahájena mise, jejímž cílem bude dopravit na Zemi měsíční horniny. První Číňan by měl na Měsíci přistát v roce 2030.

Reklama

Související témata:

Doporučované