Hlavní obsah

Průměrná mzda roste, nejspíš nejrychleji za devět let. Ani 27 tisíc není konečná

 

Reklama

Průměrná mzda v Česku ve třetím čtvrtletí meziročně stoupla o 4,5 procenta.

Článek

Výdělky Čechů jdou v dobrých časech ekonomiky nahoru a proti loňskému podzimu se zvedly tak, že - spočítány na celou zemi - překročila průměrná mzda hranici 27 tisíc korun.

Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek nad čísly statistického úřadu uvedl, že podle dosavadních výsledků by mohl být reálný růst mezd letos nejvyšší od roku 2007.

Co to může přinést?

Analytici očekávají, že 27 200 korun je částka, která jistě podpoří chuť nakupovat a s tím patrně i motivaci obchodníků, aby zvýšili ceny. Zároveň varují, že nynější růst cen (meziročně to bylo o 4,5 procenta), neodpovídá produktivitě práce, a řečeno jejich slovy není „dlouhodobě udržitelný".

Statistici pak upozorňují na to, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu 27 200 korun nedosáhnou. Medián mezd, tedy prostřední hodnota, která přesněji vystihuje, kolik lidé reálně berou, činila ve třetím čtvrtletí 23 527 korun a v meziročním srovnání byla vyšší o 5,1 procenta.

Praha vs. Karlovy Vary

Nejvyšší průměrná mzda je v hlavním městě Praha a činí 34 512 korun. Naopak nejnižší mzda je v kraji Karlovarském a představuje pouze 23 400 korun. Důvody rozdílů ve mzdách Seznamu popsal Jan Bureš, ekonom Era Poštovní spořitelny.

„Některé kraje mají výrazně vyšší míru nezaměstnanosti, trh práce stále není zdaleka tak přehřátý. Současně tam častokrát nesídlí tak atraktivní zaměstnavatelé a jejich konkurence není tak vysoká. Ve velkých centrech, typicky Praha, západní Čechy, vidíme naopak koncentraci poměrně atraktivních zaměstnavatelů třeba v sektoru služeb, kteří nabízejí nadstandardní odměny. To je samozřejmě za částí těch rozdílů také vidět," řekl Jan Bureš.

Situaci v České republice hodnotí pozitivně. „Když se v tuto chvíli podíváme na mzdovou mapu, z hlediska změny mezd je třeba říct, že situace se zlepšuje prakticky napříč všemi regiony a v tuto chvíli z pohledu zaměstnanců je situace příznivá skoro na všech místech České republiky."

Ekonomika podle něj dále poroste, ale bude možná o něco pomaleji klesat počet nezaměstnaných.

Odhaduje, že mzdy zaměstnanců i nadále budou růst. „V řadě regionů probíhá přetahovaná především o zaměstnance s nižší kvalifikací, a to si myslím, že dává do budoucna zaměstnancům naději, že mzdy dále porostou. Z pohledu zaměstnanců je to příznivé a řada firem si to může dovolit. Věřím tomu, že mzdová dynamika bude dál zrychlovat, ekonomika v příštím roce poroste a počítám s tempem růstu mezd lehce nad 5 procent," dodává Bureš.

Bohuslav Sobotka vyzval zaměstnance, aby si řekli o větší platy (pusťte si video, jak se premiér zapojil do jednání o platech v Aholdu):

Reklama

Doporučované