Hlavní obsah

Řekněte si o víc, doba práce za 10 tisíc je pryč, tvrdí personalista

Tomáš Ervín Dombrovský o platech v Česku.

 

Reklama

Podle experta Tomáše Ervína Dombrovského je nyní ideální doba říct si o zvýšení příliš nízkého platu, nebo odejít pracovat jinam.

Článek

Páteční jednání premiéra Bohuslava Sobotky se zástupci společnosti Ahold a s jejich odbory vyvolalo otázku, jestli je právě toto cesta k navýšení platů zaměstnanců v nadnárodní firmě. Personalista Tomáš Ervín Dombrovský jednání premiéra s vedením firmy považuje spíše za populistické gesto. Za růst platů se podle něj musejí bít sami zaměstnanci a jejich odbory.

„Neexistuje nic účinnějšího než to, že si lidé opravdu řeknou o zvýšení mzdy, nebo odejdou za lepším," prohlašuje jednoznačně Dombrovský s tím, že v době, kdy je v Česku výrazný počet neobsazených pracovních pozic a firmy potřebují nabírat lidi, je nejvhodnější doba, aby se lidé sami ozvali.

Mzdy u nás nejsou podle personalisty na dobré úrovni a nepoměr toho, co lidé vytvoří v přepočtu na hlavu a co za to dostanou, je v Česku nejhorší v celé Evropské unii. „Takže tady evidentně je obrovský prostor pro růst mezd," dodává Dombrovský.

Peníze odtékají z Česka do ciziny

Podle něj je to i tím, že ziskové marže nadnárodních firem jsou v Česku kolem dvaceti procent, zatímco v zahraničí je to jen kolem pěti procent. Z toho je vidět, že peníze hodně odtékají do ciziny. Dombrovský se ale částečně zastal obchodních řetězců, jako je třeba Ahold. Kvůli tlaku na spotřebitelské slevy je jejich zisková marže jen na úrovni dvou až tří procent. A od toho se odvíjí i to, kolik berou jejich zaměstnanci.

Nijak výjimečné ale nejsou ani náborové letáky, které nabízejí prodavačkám 20 až 23 tisíc korun a třeba skladníkům přes pětadvacet. Spolu s nízkou mírou nezaměstnanosti je to podle premiéra Sobotky příležitost k růstu mezd.

Práce za 10 tisíc čistého? Nebojte si říct o vyšší platy, je vhodná doba, vyzval Sobotka

„Je správná doba na to říct si o větší platy," prohlásil Sobotka a připomněl čtvrteční statistiku, která potvrdila velmi nízkou nezaměstnanost v Česku, jež pro tlak na růst platů představuje vhodnou příležitost.

Platy jsou těsně nad minimem

Podle odborářů působících ve společnosti berou provozní zaměstnanci Aholdu - jako skladníci nebo pokladní - kolem 12 500 korun hrubého měsíčně. Společnost tyto údaje rozporuje, mzda podle ní činí 15 500 korun včetně takzvané variabilní složky, kterou Ahold začal uplatňovat začátkem letošního roku.

V ostatních řetězcích jsou platy o něco vyšší. Pokud ale příští týden odboráři Aholdu vyjednají s vedením lepší podmínky pro zaměstnance, může to podle Sobotky ovlivnit i další řetězce.

Reklama

Související témata:

Doporučované