Hlavní obsah

Průvod „za chladnější město“. Zuří bitva o prastarý územní plán

V Brně se projednává nový územní plán. Nejčastější připomínky k němu se týkají nedostatečného hospodaření se zelení.Video: Vlasta Macháčová

 

Reklama

Asi osmdesátka lidí se včera vydala na pochod k brněnskému výstavišti, kde se projednával nový územní plán s občany. Pochodem chtěli vyjádřit nesouhlas s připravovaným plánem. Vadí jim nedostatek zeleně.

Článek

Dunící bubny, skandování hesel o ekologii a udržitelnosti zdrojů nebo masky solárních panelů. Protestní pochod před projednáváním nového brněnského územního plánu připomínal masopustní průvod. Odpůrcům na plánu nejvíce vadí nedostatečná ochrana zelených ploch v Brně. Na včerejším jednání se sešla více než stovka lidí s připomínkami k současné podobě nového územního plánu. Debata s Brňany pokračuje i dnes.

Představitelé hnutí Nesehnutí včera zorganizovali alegorický pochod, který vedl z Mendelova náměstí až k areálu brněnského výstaviště, kde radní projednávali s veřejností nový územní plán. Zastupitelům už dřív předali seznam sedmnácti opatření, jak ho vylepšit. Všechny návrhy jim ale zamítli. „Pochodem jsme chtěli vyjádřit nesouhlas, jak se územní plán projednává. Máme připomínky, které se týkají ochrany klimatu, a město je odmítá zpracovat,“ sdělila organizátorka pochodu Barbora Kosinová.

Přibližně osmdesátka lidí v kostýmech s ekologickou tematikou v průvodu skandovala hesla o nedostatečném hospodaření s dešťovou vodou nebo o rušení zahrádkářských ploch. „Pokud návrh územního plánu zůstane beze změn, město promarní jedinečnou šanci usnadnit budování cyklostezek, ochlazovat město pomocí zelených střech nebo řešení toho, jak lépe hospodařit s dešťovou vodou,“ dodala Kosinová.

S územním plánem nesouhlasí ani zahrádkáři z brněnského Žlutého kopce. „Všechny zahrádky u nás se mají zastavovat. Z toho, co tam zůstane, chtějí udělat park. Když se tam začne stavět, bude tam samý beton a asfalt. Přirozeně pak začne stoupat teplota a to my nechceme,“ uvedla zahrádkářka Hana Dzurjová.

O novém územním plánu se v Brně diskutuje už několik let, ten stávající je jedním z nejstarších v České republice. Jeho platnost vyprší už za dva roky. Územní plán určuje, které části města se zastaví budovami nebo kde zůstane zelená louka. Pro město jej vypracovala kancelář architekta města. Občané mohou nadále posílat připomínky týkající se nového plánu radním. Radní chtějí schválit plán do dvou let, podle odborníků to ale není příliš pravděpodobné.

Součástí nového plánu by měla být například i revitalizace průmyslového areálu Špitálka v brněnských Zábrdovicích. „Vznikne zde velký sál podobný pražskému Foru Karlín s hledištěm až pro tři a půl tisíce lidí,“ uvedl radní města Brna pro územní plánování a rozvoj Filip Chvátal (KDU-ČSL). Areálu dominuje stará teplárenská chladicí věž. „Věž tu zůstane i nadále, na jejím vrcholu bude vyhlídka, která nabídne unikátní výhled na město,“ dodal Chvátal.

Areálem povede dlouho projednávaná nová městská třída, která by měla být dostupná jak pro chodce a cyklisty, tak pro řidiče a hromadnou dopravu města. „Dopravní schéma bude prověřeno speciální dopravní studií, kterou nyní zadáváme“ dodal Chvátal. Městská třída by měla spojit sever a jih Brna.

Dokončení územního plánu mají na starost v radě města právě lidovci. Přesto i oni přednesou připomínky k jeho dosavadní podobě. „Chceme, aby byly územním plánem chráněny i menší plochy zeleně,“ sdělil brněnský náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). V současném návrh zahrnuje pouze plochy nad pět tisíc metrů čtverečních. Lidovci chtějí, aby byly v plánu zakresleny i ty, které jsou o více než polovinu menší. „Zároveň chceme prosadit i povinnost zelených střech, především tam, kde vznikají tepelné ostrovy,“ dodal Hladík.

Zastupitelé projednávali s občany Brna územní plán do včerejší půlnoci. Dnes od tří hodin odpoledne debata pokračuje. Jednání mohou Brňané sledovat i distančně přes internetový stream.

Reklama

Související témata:

Doporučované