Hlavní obsah

První dáma ruské opozice. O Navalné se mluví jako o ruské Cichanouské

Foto: Profimedia.cz

Nová tvář ruské opozice Julija Navalná.

Reklama

Zatímco Alexej Navalnyj v cele moskevské věznice čeká na rozsudek soudu, Ruskem zmítají protesty požadující jeho propuštění. Objevila se ale také nová tvář opozice, Navalného žena Julija. Čeká zemi běloruský scénář?

Článek

Až do loňského srpna byla Julija Navalná většinu času mimo pozornost médií i běžných Rusů, vše se ale změnilo otravou jejího muže a předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Zatímco její muž bojoval v nemocnici o život, Navalná se postavila do čela odporu proti Kremlu.

Její až stoicky klidné vystupování uchvátilo ruskou opozici. Nezávislá média o ní začala referovat jako o ruské Michelle Obamové, začalo se také spekulovat, že právě ona by mohla být novou tváří ruské opozice vůči režimu, píše CNN. Navalná po otravě svého manžela začala ihned tlačit na ruskou vládu, aby umožnila převoz opozičníka do zahraničí.

„Děje se to proto, aby stopy po chemických látkách zmizely z Alexejova oběhového systému,“ komentovala tehdy odmítavý postoj omské nemocnice k převozu Navalného do Německa. „Není v dobrém stavu, nemůžeme této nemocnici důvěřovat a požadujeme, aby nám byl vydán,“ řekla také Navalná při své tiskové konferenci před vchodem do nemocnice.

Zachránila jsi mě, napsal Navalnyj

Ve svém tlaku tak pokračovala dál, s žádostí o povolení převozu svého muže do zahraničí napsala dokonce ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, o kterém se Navalnyj domnívá, že právě on udělil rozkaz k jeho otravě. Putin později uvedl, že jakmile obdržel Navalné dopis, „okamžitě vydal rozkaz“, a umožnil tak Navalného převoz. Kreml podíl na otravě opozičního předáka nadále odmítá.

Následně se Navalná spolu s mužem a také několika předměty z Navalného pokoje, ve kterém mělo dojít k otravě, přesunuli do Berlína. Zde došli lékaři ke zjištění, že k otravě lídra opozice byl použit novičok. „Zachránila jsi mě,“ napsal krátce po svém probuzení z kómatu Navalnyj na svůj instagramový profil.

Sama Navalná se přitom podle serveru Bellingcat mohla stát cílem pokusu o otravu. Během loňské rodinné dovolené v Kaliningradu měli podle Bellingcatem získaných dokumentů ve stejné době do města zamířit nejméně tři agenti ruské tajné služby FSB. Po celou dobu pobytu pak měl hotel, kde Navalní pobývali, vypnuté jinak fungující bezpečnostní kamery.

Jen pár hodin poté, co se měli agenti FSB vrátit zpět do Moskvy, tedy 6. července 2020, se Navalné udělalo špatně, podle svých slov byla „náhle vyčerpaná a dezorientovaná“. Po několika dnech se její zdravotní stav vrátil do normálu, příčinu náhlého zhoršení ale lékaři neodhalili. Podle odborníků, které oslovila stanice CNN ve spolupráci s Bellingcatem, ale komplikace odpovídají mírné otravě a podobné obtíže zažíval Navalnyj po zotavování se z otravy novičokem.

Ani to ale Navalnou neodradilo, srdce opozice si získala svou neústupností a smyslem pro humor i přes problémy své rodiny způsobené odporem vůči ruskému režimu. „Každý po mně vždy chce, abych řekla, nebo alespoň naznačila, že chci, aby Alexej s tím, co dělá, přestal. Ale to se nestane. Podporuji, co dělá, a to myslím upřímně,“ řekla ve dvouhodinovém rozhovoru s populárním ruským youtuberem Jurim Dudem. „Vzdát něco v půli cesty, tak se to přece nedělá,“ dodala.

Životní opora opozičníka

Když byly v loňském roce manželům zmraženy bankovní účty kvůli podezřením ze zpronevěry v Navalného protikorupční nadaci, musela se rodina spoléhat jen na hotovost. „Právě jsem se dozvěděla, že jsem členem zločineckého gangu Navalného kumpáni a všechny moje finanční prostředky byly zmraženy,“ napsala tehdy na svůj Instagram. „Zuřím. Co když jsem hlavou gangu já a on je jen můj podporovatel?“ vtipkovala na svém profilu.

Právě prostor, jaký má Navalná v médiích, a rovnocenné role v manželství podle ruských novinářů podporovatelům opozice imponují. „„Navalnyj nikdy nepopírá výjimečnou roli, kterou Julija hrála a hraje v jeho životě, což je jedna z jeho silných stránek,“ napsala reportérka deníku Novaja gazeta Vera Čelisčevavová v profilu Navalné, kterou deník vybral mezi hrdiny roku 2020.

Vystupování obou manželů je velkým kontrastem k přísně hlídanému soukromí prezidenta Putina. Putinova bývalá žena Ljudmila byla k vidění na veřejnosti jen zřídka, po rozvodu v roce 2013 pak z veřejného prostoru zmizela úplně. „Navalnyj neskrývá svou ženu, otevřeně jí vyznává lásku, ale nepředvádí se, chrání ji a neskrývá, že je to ona, v kom má životní oporu,“ cituje CNN Čelisčevavovou.

O Navalné, kterou její podporovatelé na sociálních sítích označují za „první dámu“, se tak začíná mluvit jako o ruské Svjatlaně Cichanouské. Obě ženy se do svých rolí dostaly z velké části neplánovaně, muži jedné ze Tří grácií, jak Bělorusové nazvali lídryně opozice, běloruský režim znemožnil kandidovat v prezidentských volbách, Alexandru Lukašenkovi se tak postavila sama Cichanouská. Kvůli zmanipulovaným volbám pak Bělorusové od srpna protestují, Cichanouská kvůli tlaku režimu opustila zemi.

Může se podobný scénář odehrát i v Rusku? „Její role se změnila. Z ženy politika se teď stává političkou,“ řekl agentuře AFP ruský politolog Konstantin Kalačev. „Má charisma a šarm, je kreativní, odhodlaná a v případě potřeby může svého muže zastoupit,“ dodává Kalačev. „Potřebujeme nové hlasy a Julija je ideální volbou, “ cituje server France24 Alexandra Baunova z think tanku Carnegie Moscow Center. Podle Baunova má Navalná u Rusů větší sympatie než její muž, protože někteří už jsou unaveni stále stejnou tváří ruské opozice. „Navalnyj měl štěstí, a to teď nemáme na mysli přežití otravy novičokem. Myslíme s Julijí,“ píše v profilu jedné z hrdinek roku Novaja Gazeta.

Reklama

Doporučované