Hlavní obsah

Příznivci Navalného zneužívají děti, tvrdí o protestech ruská státní média

Svět bez obalu: Jak o protestech na podporu Navalného informují ruská média?Video: RFE/RL

 

Reklama

Nedávné protivládní demonstrace v Rusku byly už příliš velké na to, aby je mohla i prokremelská média zcela ignorovat. Tak o nich alespoň zveřejňují dezinformace.

Článek

Tvrdí, že většina protestujících jsou děti zmanipulované organizátory. „Někteří lidé jsou tak ubozí, že tahají do politiky i děti – jako nějací političtí pedofilové. Je to špatné? Je to strašné!“ říká moderátor televize Rossija 1.

„Děti jsou ovlivnitelné, nechají se lehce přesvědčit. Půjdou, kamkoliv se jim řekne. Některé tam jdou, protože cítí, že je dospělí neposlouchají, jiné proto, že se bojí být jiné, anebo chtějí být in,“ komentuje víkendové události další moderátorka.

Demonstrací se opravdu zúčastňuje mnoho mladých Rusů, ale celkově pocházejí protestující z různých věkových skupin. Nezávislí sociologové provedli průzkum mezi 365 moskevskými demonstranty.

„Jen 4 % z nich byli lidé mladší 18 let. Věková skupina od 18 do 24 let byla zastoupena v 25% – tj. čtvrtina těch, kteří byli osloveni, a 37 % lidí bylo ve věku od 25 do 35 let. Takže většina z respondentů byli mladí lidé, ale nebyli to nezletilí,“ říká socioložka Alexandra Archipová.

Komentáře státní prokremelské televize to ale vidí jinak.

„Děti – především adolescenti – se organizátorům hodí. Mohou být lehce ovlivněny, jsou impulzivní a věří všemu, co se jim řekne,“ tvrdí komentátor státní televize.

Mnoho mladých lidí zveřejnilo video příspěvky na sociálních sítích, ve kterých propagovali protesty. Lidé vyjadřovali ve videích svou solidaritu s uvězněným opozičním vůdcem – Alexejem Navalným. A protestující na demonstracích pak vyzývali k jeho propuštění. Prokremelská média je za jejich výzvy a názory napadla.

„Chlapci a dívky se natáčejí navzájem na drahé mobilní telefony a v pěkně vybavených bytech. Módní blogeři, kteří mají desítky tisíc dětských fanoušků, vyzývají, aby vyšli do ulic a bojovali za dvakrát soudem odsouzeného blogera Navalného“, tvrdí se v reportáži ruské státní televize.

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor oznámil, že několika sociálním sítím uloží pokuty za to, že neodstranily 170 příspěvků vyzývajících nezletilé k účasti na sobotních demonstracích za propuštění známého opozičního aktivisty Alexeje Navalného.

V souvislosti se sobotními akcemi na podporu Navalného bylo zadrženo téměř 200 nezletilých, napsal zpravodajský portál Meduza s odvoláním na platformu OVD-Info, která monitoruje policejní zásahy. Zapojení dětí do politického dění odsoudil podle Meduzy v pondělí mimo jiné i ruský prezident Vladimir Putin.

Stále více lidí je ale v Rusku přesvědčeno, že Navalného odsouzení jsou politicky motivovaná. Západní země pak vyzývají k jeho propuštění z vězení a Amnesty International označila Navalného za vězně svědomí.

Prokremelské televizní stanice se nadále snaží maximálně se vyhnout i jen vyslovení Navalného jména. Urážky a lži o něm ale naznačují, že jeho popularita mezi Rusy stoupá.

Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované