Hlavní obsah

První data o nebezpečné mutaci. Do nemocnice posílá dvaapůlkrát víc pacientů

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Podle anglického úřadu veřejného zdraví (PHE) koronavirová mutace delta, jež byla poprvé objevena v Indii, zvyšuje riziko hospitalizace více než 2,5násobně ve srovnání s britskou variantou, která je nyní označována jako alfa.

Článek

Sekvenování téměř 39 tisíc pozitivních vzorků ukázalo, že se s mutací delta pojí zhruba 2,61krát vyšší riziko hospitalizace do 14 dnů od data nabrání vzorku. U indické mutace také roste riziko potřeby akutní péče, a to 1,67krát. Analýza brala v potaz faktory, jako je věk, pohlaví, etnicita, bydliště či proočkovanost.

Její závěry potvrzují i první data ze Skotska, která hovoří zhruba o dvakrát vyšším riziku hospitalizace při nákaze variantou delta ve srovnání s mutací alfa. Informoval o tom britský deník The Guardian.

Ve Spojeném království vyvolává šíření nové mutace velké obavy. Podle PHE se prokázala až u tří čtvrtin nových případů a je nyní nejčastější mutací v zemi. Předpokládá se, že je o něco nakažlivější než varianta britská. Je také zřejmě o něco více odolná vůči očkování. Zvláště pokud naočkovaný dostal pouze jednu dávku vakcíny.

„Přestože jen malý počet případů končí v nemocnici, při nákaze mutací delta je riziko přibližně dvojnásobně vyšší než při nákaze variantou alfa. A to jak ve Skotsku, tak v Anglii,“ potvrdil The Guardian profesor pediatrie Adam Finn z Bristolské univerzity.

„Zatím je počet pozitivních případů malý, ale pokud bude tento trend pokračovat a nakažených bude přibývat, zasáhne to daleko větší počet lidí. Varianta delta v příštích týdnech nahradí mutaci alfa, která byla v zemi donedávna převažující,“ dodal Finn.

Evropa se obává rozšíření indické mutace na kontinentu. Také tento týden zástupci Evropské unie odmítli zařadit Velkou Británii na seznam bezpečných zemí.

Nové názvy mutací

Světová zdravotnická organizace (WHO) v pondělí představila nový systém pro pojmenovávání různých variant koronaviru. Řídí se tím, kdy byly poprvé objeveny. Takzvanou britskou mutaci nyní tedy označuje jako alfa, jihoafrická je beta, brazilská gama a indická nese název delta. Cílem je zjednodušit jejich pojmenování a snížit stigmatizaci spojenou s názvy po zemích, kde byly objeveny.

Důležitou roli ve zpomalení šíření indické mutace hraje očkování, a to i přesto, že je vůči ní o něco méně účinné. Přibližně 73 procent nakažených mutací delta je neočkovaných a pouze 3,7 % nakažených indickou variantou dostalo obě dávky vakcíny. Jen 5 procent lidí hospitalizovaných po nákaze touto mutací bylo plně naočkovaných. Na Twitteru o tom informovala epidemioložka PHE Meaghan Kallová.

Květnová analýza PHE ukázala, že vakcína společnosti Pfizer/BioNTech poskytuje dva týdny po druhé dávce až 88procentní ochranu před tzv. indickou mutací koronaviru. Proti britské variantě má látka dva týdny po podání druhé dávky až 93procentní účinnost.

Úřad zjistil, že po první dávce má vakcína pouze 33procentní účinnost v případě nákazy indickou variantou. U britské mutace je účinnost po první dávce o něco vyšší, podle vědců dosahuje přibližně 50 procent. Odborníci proto zdůrazňují, že je obzvlášť důležité, aby se lidé nechali plně naočkovat.

Reklama

Doporučované