Hlavní obsah

Evropu straší nebezpečná mutace Delta. Brzdí proto snazší cestování

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Evropská unie otálí především kvůli indické mutaci, která se teď označuje Delta,s uvolněním proticovidových cestovních omezení pro návštěvníky z Velké Británie. Britové se na seznam bezpečných zemí dostanou nejdříve v půli června.

Článek

Velvyslanci zemí Evropské unie prozatím odložili zařazení Velké Británie na seznam neunijních zemí, u kterých omezí proticovidová cestovní opatření. Blok se obává nárůstu pozitivních případů souvisejících s variantou Delta, která byla poprvé identifikována v Indii. Na seznam bezpečných zemí se nově dostalo Japonsko i přesto, že se v současné době potýká se čtvrtou vlnou epidemie, která přiměla japonskou vládu vyhlásit stav nouze už v deseti prefekturách. V Japonsku ale za měsíc a půl začínají letní olympijské hry.

EU sestavuje seznam bezpečných zemí ve snaze zavést jednotný přístup členských států ke třetím zemím. V květnu zmírnila kritéria, na jejichž základě jsou země přidávány na seznam těch s povolenými turistickými cestami. Původně musela třetí země vykazovat méně než 25 infikovaných na 100 000 obyvatel, nyní je to již 75.

Velká Británie tato pravidla sice splňuje, mimo seznam ale setrvává kvůli rostoucímu počtu nových případů, který odborníci přičítají zejména variantě Delta.

Výskyt této mutace se tam minulý týden zdvojnásobil a vláda již varovala, že vzhledem k nynějšímu vývoji není jisté, zda země bude moci přikročit k rozvolňování podle původního plánu, který počítal se zrušením většiny restrikcí od 21. června. Na britského premiéra Borise Johnsona v této otázce naléhá řada expertů, kteří ho vyzvali, ať další rozvolnění odloží.

Britský předseda vlády ve středu uvedl, že v datech „v tuto chvíli nevidí nic, co by naznačovalo, že země nemůže postoupit do čtvrté fáze rozvolňování“. Podle deníku The Guardian už ale vypadal méně zatvrzele než v předchozích dnech.

„Musíme být velmi opatrní,“ dodal Johnson. „Vždy jsme věděli, že se to může stát. Musíme zjistit, do jaké míry nás před další vlnou chrání očkování, a to zejména starší a zranitelné osoby. Obávám se, že tyto údaje jsou zatím nejednoznačné. Nejlepší, co mohou vědci v tuto chvíli říct, je, že tomu musíme dát trochu víc času. “

Nové názvy mutací

Světová zdravotnická organizace (WHO) v pondělí představila nový systém pro pojmenovávání různých variant koronaviru. Řídí se tím, kdy byly poprvé objeveny. Takzvanou britskou mutaci nyní tedy označuje jako alfa, jihoafrická je beta, brazilská gama a indická nese název delta. Cílem je zjednodušit jejich pojmenování a snížit stigmatizaci spojenou s názvy po zemích, kde byly objeveny.

Ve Spojeném království se nákaza v minulém týdnu prokázala u 25 240 lidí, což je o 34 procent více než o týden dříve. Počet hospitalizací vzrostl o 17 procent, v nemocnicích nyní leží 869 pacientů s koronavirem.

Podle unijních zdrojů agentury Reuters by se mohla Británie dostat na seznam bezpečných zemí v polovině června. Záleží ale na vývoji epidemické situace. Přestože v zemi přibývá nakažených, Británie v úterý poprvé od července nenahlásila žádného mrtvého po nákaze koronavirem.

EU nyní členským státům doporučuje postupně omezovat restrikce pro osoby přijíždějící ze sedmi zemí, a to z Austrálie, Izraele, Nového Zélandu, Rwandy, Singapuru, Jižní Koreje a Thajska. Jednotlivé evropské země se však mohou nadále rozhodnout vyžadovat od cestovatelů po příjezdu například negativní test nebo karanténu.

Britům se už navzdory celoevropským doporučením otevřelo Portugalsko či Španělsko. Cestující z Portugalska se pak jako jediní nemusí po vstupu do Británie uchýlit do karantény. ČR vyžaduje pro přijíždějící z Británie negativní testy. Řecko už rovněž avizovalo, že uvítá britské turisty, kteří přijedou na letní dovolenou.

Reklama

Doporučované