Hlavní obsah

První den školy po koronavirové přestávce. Rozestupy jen na papíře

Foto: Jan Kozel

V pondělí se po dvou měsících nucené absence vrátili do školních lavic deváťáci. (Ilustrační foto)

Reklama

Do lavic se po nucené koronavirové pauze vrátili deváťáci. Výuka je poznamenaná řadou hygienických a preventivních opatření. Reportéři strávili první den výuky v brněnské základní škole.

Článek

Je pondělí, pár minut před devátou ráno. Třináct deváťáků se postupně schází před školou v brněnském Jundrově. Někteří si teprve nasazují roušky, další už společně vysedávali v blízkém okolí.

Zpátky do lavic míří po dvou měsících. Kvůli koronaviru se učili na dálku, ale ani obnovená docházka neznamená návrat do dřívějšího režimu. Sedmadvacetičlenná devítka je rozdělená do dvou skupin. Ta druhá přijde do školy až na půl jedenáctou. Podle vládních nařízení se oficiálně nesmějí potkat.

V první skupině je také Daniela Peterková. „Jsem ráda, že se můžeme společně připravovat na přijímačky. Doma to tolik nešlo, teď nebudeme v takovém stresu,“ povídá.

Žáky před školou zdraví ředitel Přemysl Jeřábek. „Jsou tady nějaká omezení, ale už je to jakýsi návrat k normálu. Jsme rádi, že jste tady,“ vítá studenty.

Škola stejně jako tisíce dalších musela v uplynulých týdnech úplně překopat stávající režim. Výuka běží na dálku, učitelé kladou důraz na základní předměty.

S návratem do živého vyučování musí ředitelé a jejich kolegové postupovat podle 11stránkového manuálu Ministerstva školství. Ředitel přiznává, že dodržení bude v dennodenní realitě velmi obtížné. „Některá nařízení jsou protichůdná. V tuto chvíli nám dělá problém hlavně dodržování vzdálenosti mezi dětmi,“ říká Jeřábek.

Děti při hodině sedí v lavicích po jednom, nejméně půldruhého metru od sebe. „Už před školu přicházejí spolu. Scházejí se ve volném čase, rozestupy prostě neuhlídáte. Dodržování není úplně reálné,“ souhlasí třídní učitelka deváťáků Pavlína Kovářová.

Nový režim s sebou nese spoustu dalších nařízení. U vstupu si děti povinně dezinfikují ruce. Učitelé je odvádějí přímo do učeben, šatny nebo skříňky jsou nyní nepřípustné. „Budeme dodržovat všechny věci, které vycházejí z manuálu. To znamená veškeré vzdálenosti, dodržování hygieny a dezinfekce. Budeme zajišťovat pravidelný přísun čerstvého vzduchu, hlídat, v jakém stavu děti přicházejí. Od zákonných zástupců máme čestné prohlášení, ale samozřejmě může nastat problém, pak budeme postupovat podle manuálu a hygieny. Snad k tomu nedojde,“ dodává ředitel.

Žáci z Jasanové v pondělí začínají 60 minutami češtiny, v úterý bude na programu matematika. Další předměty budou dál řešit distančně u počítače. Deváťáci začínají jako první kvůli přijímacím zkouškám na střední školy. Testy jsou v plánu 8. června. „Je super, že už známe termín a můžeme se teď připravovat společně. Je to přehlednější,“ těší Peterkovou.

Deváťákům z Jasanové odpadne výlet i závěrečné rituály spojené se zakončením povinné školní docházky. Žáci jsou spolu od šesti let. „Je to skvělá třída. Dvě třetiny z nich mají vyznamenání, skvěle spolupracují,“ vypráví učitelka. Potvrzuje to i pohled na třídnici. První den nedorazil jen jeden žák ze sedmadvaceti. „Někteří jsou už přijatí na učňovské obory. Uvidíme, jak to bude fungovat dál,“ vypráví Kovářová.

Kromě těchto žáků učí češtinu ve dvou osmých třídách. Se všemi musela komunikovat na dálku přes internet. „Je to samozřejmě těžší. Zadáte jim úkoly. Oni je vyplní, pošlou. Já si to doma tisknu, opravuji a pak zase skenuju a posílám. Nejsem schopná ani ochotná dívat se 12 hodin do počítače. Tohle všechno ale práci natahuje,“ popisuje.

Klasické školní zvonění teď nesedí do nových vyučovacích hodin, děti v Jasanové se také musejí obejít bez školní kuchyně. Jídlo si mohou donést z domu a sníst přímo v učebně. „V jídelně jsme nebyli schopní zachovat rozestupy,“ vysvětluje ředitel.

Ve škole je nově vyhrazena také izolační místnost. Před příchodem zákonných zástupců do ní umístí žáka, který vykazuje některé příznaky koronaviru. „Samozřejmě i toto může být složité. Vezměte si, že polovina z nich má sennou rýmu. Je velmi těžké posoudit, jestli je někdo skutečně nakažený, nebo prostě jen kašle,“ dodává Jeřábek.

Zdůrazňuje, že nejsložitější etapa teprve přijde. Pětadvacátého května dorazí desítky žáků z prvního stupně. Pedagogičtí pracovníci některé budou kromě výuky hlídat i namísto družiny. „Máme 45 pracovníků. Všem jsem napsal, aby se vyjádřili, jestli nemají zdravotní omezení, kvůli kterým by nemohli nastoupit. Samozřejmě jsme schopní to případně doplnit dalšími pedagogickými pracovníky jako jsou asistentky, vychovatelky, případně pedagogové druhého stupně, kteří neprovádí distanční výuku,“ doplňuje ředitel. To se týká například učitelů tělocviku.

Zákonní zástupci hned první den škole odevzdávají čestné prohlášení, že nejsou v rizikových skupinách koronaviru. „Jako největší problém vidím to, že škola nese určitou zodpovědnost za to, že se děti mezi sebou navzájem nenakazí,“ říká Jeřábek.

Také proto se obává případných soudních sporů. „Žijeme v Česku a někteří toho nenadálého stavu mohou využít,“ dodává ředitel.

Reklama

Doporučované