Hlavní obsah

První kamion na elektřinu od Tesly. Na jedno nabití ujede až 804 kilometrů

Nový elektrokamion společnosti Tesla se začne vyrábět v roce 2019Video: Reuters

 

Reklama

Společnost Tesla vstoupila na trh s kamiony. Po několika modelech osobních automobilů představil světu americký podnikatel a vynálezce Elon Musk návěs s elektromotorem.

Článek

První elektrokamion automobilky Tesla představil veřejnosti v pátek ráno její ředitel Elon Musk. Návěs, který nese označení Semi, by měl být schopen na jedno nabití ujet až 804 kilometrů a utáhnout 36,2 tuny. Z nuly na sto umí plně naložený Semi zrychlit během dvaceti sekund. Bez nákladu mu k tomu stačí pouhých pět vteřin.

Stejně jako předchozí automobily společnosti by měl i kamion disponovat funkcí autopilota. Ten bude řidiči pomáhat udržovat zvolenou rychlost a reagovat na okolní dopravu. Musk řekl, že několik kamionů jedoucích v řadě za sebou se bude schopno samo následovat v konvoji.

Tesla chce v budoucnu postavit solárně napájené dobíjecí stanice, které během 30 minut dobijí kamion tak, aby ujel vzdálenost 640 kilometrů.

Před oficiálním představením na Twitteru ředitel společnosti Elon Musk žertoval, že novinka se bude umět proměnit v robota, bojovat s mimozemšťany a udělat zatraceně dobré latté. Těchto funkcí se ale případní zájemci opravdu nedočkají.

Případné zájemce na sebe Semi láká futuristickým, aerodynamickým designem. Volant v kabině je také umístěný netradičně uprostřed. Sériově by se měl Semi začít vyrábět v roce 2019. Cena zatím ještě není známá.

Vedle návěsu představil Musk i nový sportovní vůz Roadster. Deklarované zrychlení vozu z 0 na 100 kilometrů za hodinu se pohybuje pod hranicí 2 sekund (0-60 mil za hodinu za 1,9 sekund). Na jedno nabití automobil ujede okolo 1000 kilometrů. Na trh se ale dostane až v roce 2020.

Z New Yorku do Tokia za 30 minut

Reklama

Doporučované